Leállították a Coca Cola gyártását

Ideiglenesen bezáratott egy Coca-Cola gyárat az élelmiszerfelügyeleti hatóság Észak-Kínában, miután az üzem februári gyártású termékeiben klórt találtak – tájékoztatott a Sanhszi (Shanxi) tartományi hatóság hétvégi közleményében.

A felügyelet munkatársai áprilisi ellenőrzésük során fedezték fel, hogy egyes üdítőitalok klór tartalmú víz felhasználásával készültek. A cég atlantai központja szerint a szennyeződés mértéke mind az országos, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ivóvízre megszabott egészségügyi határérték alatt volt. Ezt a helyi szakemberek is elismerték, de hozzátették, hogy más – meg nem nevezett – szabálytalanságokat észleltek. A gyártósor leállítására és az üzem működésének felfüggesztésére valószínűleg azért került sor, mert a gyár egyik dolgozója a helyi médiának a napokban azt állította, hogy vezetékek karbantartása során klóros víz került a rendszerbe. A névtelenül nyilatkozó alkalmazott szerint a vízkezeléshez használt szer miatt több mint 121 ezer doboz üdítő ital vált szennyezetté.

Az interneten gyorsan elterjedt hír következtében sok nagybani felvásárló leállította megrendeléseit a shanszi üzemtől. A cég végül elnézést kért a vásárlóktól. A Coca-Cola szóvivője ugyanakkor közölte: az eset lényegében nem befolyásolta sem a termelést, sem a kínai piacot. A világ legnépesebb országa a vállalatóriás globális eladásaiból körülbelül 8 százalékkal részesedik, s a cég április közepén 9 százalékos negyedéves forgalomnövekedést jelentett. 2011-ben a cég eladásai a kelet-ázsiai országban 13 százalékkal bővültek; a növekedés az elmúlt 10 évből 9-ben kétszámjegyű volt.
A Coca-Cola a múlt hónap végén avatta eddigi legnagyobb gyártóbázisát, 42. palackozóját az északkelet-kínai Liaoning tartományban. Az új üzem évi 1,2 millió palackot gyárt. A cég vezérigazgatója Muhtar Kent beszámolt arról, a programról, amely előirányozta, hogy 3 éven belül 4 milliárd dollárt ruháznak be az országban.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*