Kicsontozott magyar húsipar

A kedvező világpiaci tendenciák ellenére súlyos válsággal küzd a magyar húsipar, a munkahelyek veszélybe kerültek, ezt állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) Választmánya Pápán tartott legutóbbi ülésén – közölte a Kapuvári József, a HDSZ elnöke csütörtökön azt MTI-vel.

A közlemény szerint a piaci változásokra érzékeny magyar húsipar a túlélésért küzd. A gazdasági társaságok ugyanis képtelenek megbirkózni a fogyasztás csökkenése, az erőtlen vidékfejlesztési politika, a súlyos terhekkel járó adóintézkedések és a feketegazdaság térhódításából adódó kedvezőtlen gazdasági hatásokkal.

A krízishelyzetet mutatja – állapítja meg a közlemény -, hogy a munkavállalók mintegy felét érintően a munkáltatók nem hajtották végre a kormány által elvárt idei béremelést. Az intézkedést végre nem hajtó vállalatok között van például az ágazat piacvezető cége, a szakma zászlóshajójának számító Pick Szeged Zrt. is. A szakszervezet súlyos aggodalommal figyeli a társaságok talpon maradásáért folytatott küzdelmét, elégtelennek ítéli a kedvezőtlen piaci környezet megváltoztatása érdekében hozott kormányzati intézkedéseket.
A HDSZ sajnálatosnak tartja, hogy a magyar húsipar képtelen kihasználni az élelmiszerek iránt az egész világon növekvő keresletből fakadó lehetőségeket. Miközben a húságazat a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehetne, csökken a szakma megbecsülése, a jó szakemberek közül egyre többen külföldön keresik a boldogulásukat. Az emberek emellett a munkahelyeken növekvő aggodalommal tekintenek az új Munka törvénykönyvének bevezetésére is. Van ugyanis olyan cég, ahol már felmondták a kollektív szerződést, több helyen pedig erre készülnek – olvasható a közleményben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*