Leomlott a fal Pompejiben

Egy ókori villát határoló kétezer éves falszakasz omlott le Pompejiben, két héttel az után, hogy az olasz kormány egy 105 millió eurós projektet jelentett be a világörökségi terület megmentésére.

Pompeji állapotáról az olasz műemlékvédelmi felügyelőség készített kockázati térképet. Ezen kék szín jelöli az 50 százalékos, piros az ennél nagyobb és sárga az ennél kisebb omlásveszélyt.

A most nyilvánosságra hozott, 2010-es állapotot mutató térkép szerint a Vezúv kitörésekor elpusztult város 31 százaléka számít rizikómentesnek. Ez az arány a kilencvenes években 14 százalékos volt. “Láthatatlan és kiszámíthatatlan jelenségről van szó. Azt gondoljuk, egyetlen repedés is omlásveszélyhez vezethet, miközben Loreius Tiburtinus házán egy sem volt, az az oszlop mégis ledőlt” – nyilatkozta az olasz sajtónak Teresa Elena Cinquantaquattro a pompeji műemlékvédelmi felügyelőségtől.

Az utóbbi két évben hat épület omlott össze az UNESCO által 1997-ben világörökséggé nyilvánított Pompejiben: az első a sorban 2010 szeptemberében a Gladiátorok háza volt, amely teljesen összedőlt. A csaknem 66 hektáros ásatási terület turisták által látogatott részén a sürgős helyreállításokra idén 1,2 millió eurót szánnak.

A műemlék megőrzésében segít az évente eladott 2,3 millió belépőjegy is. Teresa Elena Cinquantaquattro szerint azonban ez csak “csepp a tengerben”. “Egy ekkora, kétezer éves város karbantartása végtelen munka” – hangsúlyozta a szakember. Elmondta, hogy az Európai Uniótól kapott 105 millió euróval viszont 2014-ig újabb naprakész omlástérképet tudnak készíteni, és a pénzből máris tizenhatra nőtt a Pompejire vigyázó építészek száma, valamint az eddigi egyről tizenháromra emelték az itt dolgozó régészek létszámát is.

A nápolyi és pompeji Különleges Régészeti Főfelügyelőség megerősítette a kétezer éves, vörös freskóval díszített fal leomlását egy azonosítatlan villa mellett. A területet már korábban elzárták a látogatók elől.

„Hány falnak kell leomlani, mennyi esőnek és hónak kell még esnie ahhoz, hogy változás álljon be az állami finanszírozásban és a kulturális értékek megóvása terén” – tette fel a költői kérdést Giulia Rodano, az Értékek Pártja kulturális ügyekben eljáró szóvivője.

Mario Monti miniszterelnök és több miniszter április elején mutatta be a négy évre szóló tervet az enyészettől fenyegetett Nápoly-közeli régészeti helyszín restaurálására. Az Európai Unió már március végén pénzügyi támogatásáról biztosította az olasz kormányt, így a munkálatok hamarosan meg is kezdődhetnek.

A római kulturális minisztérium tájékoztatása szerint az archeológiai helyszín megmentésére 105 millió eurót kell elkülöníteni, ebből 41,8 milliót ad Brüsszel, 63,2 milliót a Monti-kormány.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*