Dél – Amerika kultúrája

A legelterjedtebb vallás a római katolikus, de ezen kívül számos protestáns is él Dél-Amerikában, de jól megfér egymás mellett a kereszténység, a hinduizmus és az iszlám. A kontinens két legnagyobb számban beszélt nyelve a portugál és a spanyol. A portugál anyanyelvűek többségben vannak, de a spanyol több országban hivatalos nyelv a portugál anyanyelvet beszélők többsége brazil. Jelentősebb nyelvek még ezeken kívül:
Ajmara: Bolíviában, Peruban. Kecsua: Bolíviában, Ecuadorban és Peruban.Guaraní: Paraguayban. Angol: Guyanában. Hindi: Guyanában és Suriname-ban. Holland és indonéz: Suriname-ban. Olasz: kisebb csoportokban, Argentínában, Chilében, Brazíliában és Uruguayban. Német: Brazíliában, Chilében és Paraguayban.
Dél-Amerika zenei kultúrája igen gazdag. A legelterjedtebb műfajok a szamba, a tangó, és a nem annyira közismert cumbia. A világ egyik leglátványosabb népünnepélye, nevezetesen a Riói Karnevál, de a Capoeira küzdősportot, mely érdekes tánclépésekből áll, Dél-Amerikában alakították ki.
Dél-Amerika nemcsak nyelvében, hanem etnikai szempontból is, igen vegyes, igen kevert. A konyhaművészetben afrikai, indián és európai íz hatások keverednek leginkább

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*