Állj vagy lövök!

Egyszerűbb és engedékenyebb lett a fegyvertartás annak következtében, hogy az Országgyűlés még márciusban elfogadta a vonatkozó törvény és jogszabályok módosítását. A legtöbb helyen könnyítettek a jogalkotók, de újként jelent meg a szabályozásban többek között a filmgyártás. „A változás következtében érintettek száma a vadászok esetében 60-65 ezer, sportolók esetében néhány tízezer lehet” – mondta az OrientPress Hírügynökség kérdésére Povázsai Sándor rendőr alezredes, aki sajtótájékoztató keretében ismertette a főbb fegyverjogszabályi változásokat.

A honatyák által márciusban elfogadott változások egyik része a hatáskörrel kapcsolatos feladatok módosulása, ahol a könnyítésre, a párhuzamok megszüntetésére törekedett a jogalkotó – mondta Povázsai Sándor rendőr alezredes, az ORFK Rendészeti Osztályának vezetője. Mint ismertette, korábban ugyanis két engedélyre volt szükség, egyrészt a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, valamint a rendőrség jóváhagyására. „A párhuzamosság, vagyis mindkét engedély szükségessége csak azon a területen marad meg, ahol az engedélykérő polgári vagy hadiipari tevékenységet – szolgáltatást, illetve gyártást – kíván folytatni” – tette hozzá az alezredes.

 

„Mivel Önök fiatalok, talán nem emlékeznek rá, de régebben lehetőség volt házilagos lőszerszerelés-és újratöltésre. Ezt most újra lehetővé teszi az új jogszabály” – ismertette Povázsai Sándor. Ilyen engedélyt ugyanakkor kizárólag az kaphat, aki a lőfegyver, lőszer tartására jogosító engedéllyel, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgával rendelkezik. További kikötés, hogy a házilagos lőszerszerelés- és újratöltés nem űzhető haszonszerzési céllal, tehát tilos annak forgalmazása vagy átadása.

Érdekes jelenség a filmgyártás, amely új lőfegyvertartási célként jelenik meg a szabályozásban. Arról, hogy a változás okát ez, vagy akár a jogszabály más tekintetében mi váltotta ki, Povázsai Sándor nem tudott reagálni, mint mondta, erről a jogalkotót kell kérdezni. Povázsai ismertette ugyanakkor, hogy a filmgyártási tevékenység jogszabályba történő beillesztésének célja, hogy jogszerűen lehessen behozni és tartani az országba filmkészítéshez szükséges lőfegyvereket, amik azonban csakis vaktölténnyel használhatóak. A filmek esetében kikötés, hogy engedélyt csak az a szervezet kaphat, akinek tevékenységi köre legalább tíz éve kiterjed a filmes fegyvertechnikai és pirotechnikai szolgáltatás nyújtására.

Egyszerűsödik az új fegyver vásárlása is, ugyanis akinek már van tartási engedélye, minden további nélkül vásárolhat új fegyvert, anélkül, hogy előbb a rendőrségtől megszerzési engedélyt kellene szereznie. „Így a vásárlónak csak annyi dolga lesz, hogy a már megvásárolt új fegyverrel bemenjen a hatósághoz és az engedélyébe bevezettesse annak adatait”- mondta az OrientPress Hírügynökségnek adott interjújában Povázsai. Hozzátette: a vadászok esetében az érintettek köre mintegy 60-65 ezer lehet. Ez esetben azonban a kereskedők felelőssége jelentősen megnő, mivel fokozottan kell ellenőrizniük, hogy a vásárló rendelkezik e a szükséges engedéllyel. Kérdésünkre elmondta, őket is fokozottan ellenőrzik, hogy jogtalan kezébe ne kerüljön fegyver, ha mégis ilyen történik, az illetőnek visszavonják a kereskedelmi engedélyét és bezárhatja a boltot.

A sportolóknak is könnyebb lesz ezentúl a fegyvertartás, miután eltörölték a sport célú lőfegyverek mennyiségére vonatkozó számbeli korlátozást. „Eddig ugyanis három hosszú és két rövid fegyvert tarthattak. Az ő esetükben néhány tízezer lehet az érintettek száma” – mondta az alezredes.

Nemcsak a fegyvervétel-és tartás, de a szállításra vonatkozó szabályok is engedékenyebbek lettek a korábbiaknál. „Ennek során a folyamatos felügyelet helyett a kellő gondosság az elvárás” – mondta Povázsai.

Ezzel szemben engedélykötelesség válik a muzeális fegyverek gyártása, a javítása és forgalmazása, valamint a színházi fegyverek behozatala, kivitele és átszállítása is.

A bűncselekmények és szabálysértések körére vonatkozó szabályok is megújultak. „A kizárás meghatározott szabálysértések elkövetése esetének ugyanis 2 évről 6 hónapra csökkent” – ismertette a rendőr alezredes.

Szigorodik ugyanakkor az, hogy a korábbi öt nappal szemben a lőfegyver hatósági igazolványának elvesztése esetén a tulajdonosnak azonnali bejelentési kötelezettsége van.

Óvári Enikő /OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*