Új rekord a napelem-kutatásban

A Los Angeles-i UCLA egyetemé a napelem-kutatás új rekordja. Az Institute Nanosystems-ben egy kutatócsoport 10,6%-os hatékonyságot ért el polimerikus cellákkal a napsugarak átalakításában. A rekordot egy új, tandem-struktúra tette lehetővé, amely által szélesebb tartományban foghatják fel a napsugárzást.

Mindeddig a tandem szerkezetek teljesítménye alatta maradt az egyszerű rétegű napelem-cellákénak, elsősorban azért, mert hiányoztak a megfelelő anyagok hozzá, vagy pedig azért, mert ezek az anyagok nem tudták egymás között hatékony módon elosztani a fény gyűjtését. Ha egy cellában ugyanis többféle anyag rétegeit helyezik egymásra, akkor mindegyik a napspektrum más részét fogja fel.

Ezeknek megfelelő bemérése igen bonyolult művelet. A UCLA-n készített cella már 2011-ben elérte a 8,62 %-os hatékonyságot. Ezt sikerült most felülmúlniuk a tudósoknak, akik a „szendvicsbe” egy új polimerikus anyagot helyeztek el, amely az infravörös sugarakat is elnyeri. Az anyagot a japán Sumitomo Chemical gyártotta. (Aiolus News)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*