Tehén – világrekorder

A Kanadában élő tehén, Smurf a világ legtöbb tejet adó tehene. Bizonyítást is nyert és ezzel máris bekerült a híres Guinness-rekordok könyvébe.

Az Ottawa közelében élő kanadai farmer, Eric Patenaude hétfőn tudatta a nagyvilággal, hogy Smurf nevű kedves tehénkéje az elmúlt 15 évben összesen 217 tonna tejet adott, teljesítményét pedig már a világrekordok könyvének ellenőrei is elismerték. Smurf átszámítva több mint egymillió bögrét töltött meg tejjel. „Visszavonulásra” persze egyelőre nem gondol a dolgos tehén, ugyanis jelenleg éppen tizenegyedik gyermekét, azaz borját várja.

A tejgazdaságokat üzemeltető farmerek átlagosan összesen 35 tonna (33 981 liter) tejre számíthatnak egy tehéntől, annak egész élete során. Eric farmján már hat generáció óta tartanak tejadó teheneket. A rekorder-állat, Smurf az Emperor nevű bikától és a Murphy nevű tehéntől származik. A feljegyzések szerint utóbbi is bőségesen adott tejet gazdájának, tehát talán a “kicsik” is tovább viszik majd a mama e szép hagyományát.

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*