Magyar zászló lengett a Sonoma-i városházán

Április 23-án a bortermeléséről híres kis észak-kaliforniai város polgármesteri hivatalának tetején olyan zászló lenegett az amerikai mellett, amelyet kevesen ismertek fel. A turisták kérdezték is a városháza előtt álló Ken Brown-tól, az ügyvezető polgármestertől és Linda Kelly city manager-től, hogy milyen ez a zászló. Kelly viccesen azt válaszolta, hogy „az enyém is lehetne” …Kelly édesapja Püspökladányban született és 1956-ban menekült el Magyarországról.

Igen, a piros-fehér-zöld magyar zászlóról van szó. Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul érkezett látogatóba a városba, ezért tűzték ki udvariasságból a magyar lobogót. Közeledik augusztus vége, amikor a kaliforniai bor magyar atyja, Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulójáról emlékezünk meg. 1812-ben született Pesten. Haraszthy Ágostonnak igen kalandos élete volt.

Linda Kelly, City Manager, Bokor Balázs nagykövet, Ken Brown, Sonoma ügyvezető polgármestere, George Weber - Haraszthy Ágoston megszemélyesítője

1857-ben megalapította az első helyi pincészetet Kaliforniában, amely máig is működik és a Buena Vista nevet viseli. A 200. születésnap alkalmából ünnepi megemlékezésekre kerül sor Sonomában. A Buena Vista Pincészet jelenlegi tulajdonosa, a francia Jean-Charles Boisset a Los Angeles-i magyar főkonzulátuson keresztül a magyar féllel együttműködve komoly megemlékezéseket tervez Haraszthy tiszteletére. Bokor Balázs ezekről a tervekről ment tárgyalni Sonomába. Április 16-án a Sonoma-i Önkormányzat meghozta egyhangú döntését és elhatározta, hogy Tokaj várossal testvérvárosi kapcsolatot létesít.

Jean-Charles Boisset, a Buena Vista tulajdonosa, Bokor Balázs nagykövet, Haraszthy Ágoston alias George Weber

Az ünnepi aláírásra szintén a Haraszthy születésnap alkalmával kerül sor. Ha a tervek valóra válnak, akkor Haraszthy Ágoston születésnapján a térségben több helyen lesz látható a magyar zászló és több helyen hallhatnak majd magyar bort is kortyolgatva magyar zenét az arra tévedők.

Gaál Rita

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*