“Elhiszed, megteszed, eléred!”

PR cikk

Csobota – Kis Árpád rendezvényszervezési és rendezvénymarketing mentor. Ezek mellett ismert szakember a magyar szálloda szakmában is. Nevéhez számos sikeres rendezvény lebonyolítása köthető, valamint ő „A Legbarátságosabb Szállodák” versenyének megálmodója is. Magabiztos, pozitív személyiség.  Hitvallása az emberiesség, amely szerinte ugyanúgy meghozza gyümölcsét privát életünkben, ahogyan a szigorú üzleti világban is.

A kezdetek – egy szakember külföldi tapasztalatai

Már gyermekkoromban elbűvölt a vendéglátás világa kezdi a beszélgetést Csobota-Kis Árpád. Nem véletlen, nagy szerepe volt ebben egy kedves idős családi ismerősünknek, aki rengeteget mesélt arról, hogy milyen volt a két világháború közötti vendéglátás és szállodás világ Budapesten. Ámulva hallgattam történeteit a dohányárus hölgyekről, a londínerekről és italos fiúkról. Ez számomra egyfajta csodavilágot jelentett akkoriban. Szüleimmel rengeteget jártunk különféle szállodákba -Mátraházáról számos kellemes emléket őrzök-, ezért már akkor úgy éreztem, ez a világ a legvonzóbb számomra. Mivel tisztelettudó gyermeknek neveltek, soha nem esett nehezemre a vendéglátáshoz köthető úgynevezett „szolgálat”.  A középiskola után főiskolára jelentkeztem, ám igen nagy volt a túljelentkezés, és azokat vették fel, akiknek volt vendéglátóipari szakmai gyakorlatuk. Nekem nem volt, ezért gyakorlatot kellett szereznem. A főiskola mellett hétvégenként dolgoztam, többek között Dobogókőn, még nyaranként a Balatonnál. Így tudtam finanszírozni a tanulmányaimat.

Mikor kezdődött a külföldi szakmai tapasztalatszerzése, amelyet több fórumon is említ?
– A katonaság után, szüleim segítségével 1990 március elején kezdtem Ausztriában dolgozni, ahol is egy 5 csillagos szállodában kaptam állást, mint felszolgáló. A szálloda a schönbrunni kastély mellett volt, Bécs legdrágább kerületében. Ez mintegy ötszáz szobás szálloda volt, és úgy ezer vendég ellátásáról gondoskodtunk. Azok a karácsonyi bálok felejthetetlenek… Egy évig dolgoztam ott, amíg egy magyar management által meg nem nyílt egy magyar szálloda, Pannónia néven. Oda kerültem először felszolgálóként, majd idővel étteremvezető-helyettes lettem. Aztán Badenbe vitt az élet, ahol az egyik szállodában szintén, mint étteremvezető tevékenykedtem. Ide rengeteg ismert magyar vendég is járt, akik a híres kaszinóban játszottak. Már ekkor egyfajta felelősséget éreztem a magyar szállodaipar és vendéglátás felé, ezért feladatomnak tartottam, hogy erősítsem a hazai kapcsolatokat. Az egyik kastélyszálló az osztrák kastélyszállók egyesületéhez tartozott. Ekkoriban kezdtek Magyarországon is elterjedni a kastélyszállók, ismertem is jó néhány vezetőjét. Arra kértem őket, hogy ismerkedjenek meg az ausztriai egyesülettel, amely nagyon jól működött. Közös marketing, közös kiállítások, közös weboldal segítették az összehangolt népszerűsítésüket. Az együttműködés aztán elkezdődött, amely eredményeként itthon megalapítottuk a Magyar Kastélyszállók Egyesületét. Aztán a 2000-es évek közepén haza jöttem.

Szállodaverseny – alapozástól az áttörésig

 
Hogyan jött az ötlet a szállodák versenyének megrendezésére?

– 2010-re már sok száz szállodában jártam. Összehasonlítottam őket a kint tapasztaltakkal, a mentalitás, a minőség, a hozzáállás tekintetében és jelentős elmaradást tapasztaltam az osztrák szállodaiparhoz képest. Az évek folyamán azonban pozitív változás következett be. Én mindegyik szállodáról, ahol jártam, feljegyzéseket készítettem. Mivel emelni akartam ezt a szolgáltatói színvonalat, arra gondoltam, hogy kiadom a jegyzeteimet. Aztán úgy döntöttem, hogy inkább azokat lenne érdemesebb megkérdezni, akik a legkompetensebbek megítélni a szolgáltatásokat. Megkérdeztük hát interneten keresztül az utazókat arról, hogy mely paraméter az, amely leginkább fontos számukra egy szállodában eltöltött időszak alatt. A szívélyességet választották. Így jött az ötlet a „Legbarátságosabb Szállodák” versenyéhez. Arra kértük az utazókat, hogy egy adott évben válasszák ki, hogy hol tapasztalták a legszívélyesebb vendéglátást. 2010-ben kiírtuk az első versenyt, ekkor 25 szálloda indult egy kategóriában és mintegy 89.000 szavazat érkezett. Ez volt az alapozás éve. A 2011-es versenyt már az áttörés évének nevezem. Két kategóriában 31 szálloda nevezett.   Mára a 2012-es verseny szervezéséhez fogtunk. Terveinkben szerepel, hogy megrendezzük „Az Év Legbarátságosabb pincére” versenyt és megrendezzük „Az Év Legbarátságosabb Konferencia Szállodája” versenyt. A barátságosság bizonyos szintig megfoghatatlan ám emocionálisan nagyon is érezhető fogalom ezért erre helyezzük a hangsúlyt.

A nagy dolgok apróságokon múlnak

Hogyan lehet a szállodai színvonalat emelni anélkül, hogy ne drágítson a szolgáltatásokon?
– Az árcsökkentés nem megoldás. Senkinek nem jó. A jelentős árengedmény az mellett, hogy veszteséget termel a szállodáknak, az utazók fejében is egyfajta negatív érzéseket generál. Ami olcsó az nem jó, ami olcsó az hiányos, élvezhetetlen…. Mi nem is arra ösztönözzük a piac résztvevőit, hogy „leolcsósítsák” magukat. Arra helyezzük a hangsúlyt, hogy normál árakon nyújtson olyan plusz szolgáltatásokat, amelyek jelentős összegbe nem kerülnek, mégis a vendég számára valamiféle többletet ad. Példának okáért engedi, hogy korábban csekkoljon be és később ki a vendég. Vagy mondjuk plusz ebédet ad, esetleg  egy normál szoba helyett apartmant biztosít, ha fizetős a parkoló ingyen adja, netán ha van masszázs szolgáltatása, ingyen biztosítja stb. Számos olyan többletszolgáltatás van, ami által szívesen látott, elégedett vendégnek érzi magát az utazó, viszont a szálloda sem veri magát jelentős többletköltségbe.

„Figyeljünk mindenre és adjuk a legjobbat”

 A rendezvényszervezői szakma –ahogy ön fogalmaz-: egy csodálatos világ: tele van érzelmekkel, kreativitással, örömszerzéssel, energiaáramlással…
– Valóban. A rendezvényszervezés különleges szakma. Odafigyelést, törődést, elhivatottságot, emberszeretetet igényel. Semmihez sem fogható érzés, amikor egy –egy programom elégedettséget tapasztalok, csillogó szemeket látok.

 Kinek az érdekeit képviseli vitás helyzetekben egy jó rendezvényszervező? Például a program helyszínéül szolgáló szállodáét, netán a megrendelőét?
– Ez egyértelmű. Mindig a megrendelőét. Ez alól csak azok az esetek lehetnek kivételek, amikor az erkölcs, a jó ízlés, és a szakmai elhivatottság határain túl lépnek a kérésekkel. Ha személyi jó érzésekbe nem fér bele a kérés, akkor mondjunk inkább nemet, de semmiképpen ne vitatkozzunk.

 „15 tény a profi rendezvényért +5 lépés a barátságos megvalósításért”címmel pontokban foglalta össze, hogy milyen készségeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy valaki a rendezvényszervezők legjobbjává váljon.
– Igen. A felsorolt pontok rettentően fontosak a prémium kategóriás rendezvényszervezőnek, ám a privát életedben is fantasztikusan használhatók. Ezekben szerepel többek között, hogy legyünk IGEN emberek, legyen mindig B terünk, legyünk következetesek de emberségesek, kreatívak, -és némi ellentmondás a fentivel-, de legyünk képesek nem-et mondani. Fontos, hogy folyamatosan fejlesszük ismereteinket, tudásunkat, legyünk hitelesek, ne engedjünk a minőségből. Legyünk pontosak és precízek, gondolkozzunk egy diplomata fejével! Ám a legfontosabb talán először is az, hogy önmagunkban teremtsük meg a harmóniát, amely kisugárzik majd a környezetünkre. Ezután próbáljunk meg magunk körül olyan teret teremteni, amely az energetikánkkal egy hullámhosszon mozog. Mindig az a legőszintébb.

És végezetül még egyszer mondom: „Minden a fejben dől el! Elhiszed, megteszed, eléred!”

Buza Edina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*