A Dzsedi-projekt

Orvosi fogókat szerelnek a gízai piramis titkos ajtóit és aknáit kutató robotra, amelyet idén tavasszal küldenek le az építmény mélyére. A Dzsedi célja, hogy megtalálják Kheopsz fáraó sírját.

Az 59 éves hongkongi fogorvos, Ng Cse-Csuen által vezetett csapat – amelynek munkáját a forradalom során megbukott egykori régiségügyi miniszter, Záhi Havvász segíti szakértelmével – a két szűk aknát elzáró ajtó körüli rejtélyeket kutatja a gízai nagy piramis gyomrában, Kheopsz (Hufu) fáraó síremlékében – nem éppen hétköznapi eszközökkel.

„A kínaiaknak nagy tapasztalatuk van az evőpálcákkal való étkezésben. A fogorvosoknak pedig a fogókkal való munkában” – magyarázta Ng. „S hogy miért érdekes Egyiptom? A hieroglifák miatt. Tisztára mint egy detektívregény. Alig várom, hogy használjam a munkaeszközömet” – tette hozzá a fogorvos.

A kutatócsapat a fogorvosok által használt fogókat szerelnek az apró robotra, amely úgy járja és tapogatja körbe a piramis titkos aknáit, hogy azzal semmilyen kárt nem okoz a falakon.

A nagy piramis a legnagyobb és legidősebb a három gízai építmény közül, 146 és fél méter magas, körülbelül i.e. 2500-ban fejezték be. A két aknát egy terem köti össze, ajtói pedig azóta tartják izgalomban a kutatókat, hogy 1872-ben felfedezték őket; elsősorban azért, mivel a feltételezések szerint az ajtó mögött lehet Kheopsz fáraó sírja.

A Dzsedi-projekt – amely a fáraó tanácsadójáról kapta nevét – tavasszal küldheti az apró robotot a piramis mélyére, de előtte még meg kell szerezni az ehhez szükséges engedélyeket az egyiptomi hatóságoktól.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*