Őrült áron kelt el az egycentes

Egy 1792-ben próbapéldányként vert egycentes talált gazdára 1 millió dollárért a  reneszánsz Schaumburg Convention Center-ben, Chicago külvárosában megrendezett árverésen.

A ritka érmét, amely rézből készült és egy kevés ezüstöt is tartalmaz, egy kaliforniai vásárló, Kevin Lipton vásárolta meg egy meg nem nevezett befektetőcsoport megbízásából – közölte a Heritage Auctions illetékese a csütörtöki árverés után. Lipton 1 millió dollárt fizetett az érméért, és plusz 15 százalékos jutalékot az aukciós háznak.

Mint Todd Imhof, az aukciósház elnökhelyettese elmondta: azért kevertek ezüstöt a rézhez, hogy nehezebb legyen a pénzdarab. Az érme egyik oldalára a Szabadság portréja került, amit a „Szabadság a tudomány és az ipar szülője” felirat övez, a másik oldalon pedig az „Egyesült Államok egy cent” szöveg szerepel. Jelenleg csak 14 ilyen egycentesről tudnak – mondta el Imhof, aki szerint az elárverezett példány sohasem került forgalomba.


A gazdát cserélt érme legutóbb 1974-ben szerepelt nyilvános árverésen, amikor 105 ezer dollárért kelt el. „Igazi klasszikus példány, ami ritka jó állapotban maradt fenn” – jelentette ki Imhof.

Januárban szintén kalapács alá került egy egycentes érme, melyért Floridában 1,38 millió dollárt fizettek.

 

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*