Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Csütörtökön délután megkezdődött a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A seregszemlét megnyitó Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kiemelte: a könyv hatalom, amely magában hordozza az igazság és az örökkévalóság ígéretét.

A vasárnapig tartó seregszemlét a tárcavezető a magyar kultúra egyik legnagyobb léptékű fesztiváljának nevezte, amely idén a dán uniós elnökségre reflektálva az északi országokat, Svédországot, Dániát, Norvégiát, Finnországot és Izlandot látja vendégül.

Gunn Karin Gjul norvég parlamenti képviselő, a Családügyi és Kulturális Bizottság elnöke rámutatott arra, hogy az északi irodalom egyszerre nemzeti, északi és egyetemes. Reményét fejezte ki, hogy a közös szereplés erősíteni fogja az északi országok közötti kooperációt és a közép-európai partnereikkel való együttműködést. Katarina Mazetti svéd írónő a megnyitón felidézte magyar vonatkozású emlékeit, valamint a szólásszabadság, a demokrácia értékeinek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Claudio Magris kapta ebben az évben a Budapest Nagydíjat!

Claudio Magris olasz író vehette át idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat a csütörtökön a rendezvény nyitónapján.
“Nagyon meg vagyok hatva, hálás vagyok, hogy megkaphattam ezt az elismerést” – fogalmazott a díj átvételekor a Duna című esszéregényéről világszerte ismert Olaszországban élő, trieszti író.
A Budapest Nagydíjat átadó kultúráért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: az elismeréssel a magyar főváros fejezi ki tiszteletét Magris írói munkássága előtt a magyar emberek nevében.
“Magris érti a lelkünket, ismeri a mások elől elélt életek kegyetlen ritmusát, az egymás elől eldalolt hangot” – fogalmazott Grecsó Krisztián méltatta az író gondolatait, mondatait.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*