Első „Dolgozz Otthonról Nap”

2012. április 21. az első magyarországi „Dolgozz Otthonról Nap”. A kezdeményezés lényege az, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassák azt az üzenetet, hogy a munkahelyen töltött munkanapok mellett létezik egy másik alternatíva is: az alkalmanként otthonról történő munkavégzés. 

A „Home office” kultúra

Az otthoni munka kultúrája számos előnnyel jár a cégvezetés és az alkalmazottak számára is. A megvalósításához szükséges technológia a vezető cégeknél adott, csupán a munkáltatók elhatározása és a munkavállalók igénye szükséges, hogy Magyarországon is szélesebb körben elterjedjen ez a modern és rugalmas munkavégzési forma. Nem minden munkakörben kivitelezhető az otthonról történő munkavégzés. Természetesen elsősorban szellemi foglalkoztatottak számára érhető el. A hordozható számítógépek, az internet és a digitális megoldások mellett egyre több vállalat és munkavállaló számára teszik lehetővé, hogy kis ráfordítás mellett vállalati kultúrájuk részévé tegyék az otthoni munkát.

A „Dolgozz Otthonról Nap” magyarországi kezdeményezője egy hazai mobilszolgáltató és a világ egyik vezető szoftver vállalata. Ezeknél a multi cégeknél a nyugat-európai vállalatokhoz hasonlóan már bevett gyakorlat, hogy az alkalmazottak egy-egy munkanapon otthonról végzik a munkájukat. Íme néhány tény, amely jelentősen hangsúlyozza, illetve alátámasztja az otthoni munkavégzés előnyeit:

Hangsúlyozva a bizalom

Az otthonról történő munkavégzés egyféle bizalmat jelent. Ez pontosan azt jelenti, hogy a munkáltató megbízik alkalmazottaiban és támogatja, hogy munkájukat alkalomszerűen otthonukból végezzék. A bizalom többszörösen kifizetődik a munkáltatónak, hiszen azok a munkatársak, akik érzik és élvezik a vezetőség bizalmát -mint lojális munkatársak-, magasabb szintű teljesítmény nyújtására képesek.

Környezettudatos

Jelentős tényező az is, hogy egy-egy otthon töltött munkanappal a munkahelyre jutás ideje mellett az utazás költsége és az ezzel járó káros anyag-kibocsátás is megspórolható.

 Családbarát

Mert több idő jut a családra: ha időnként otthonról dolgozunk, akkor megtakarítjuk az utazásra fordított időt. Ezt a megspórolt időt magánéletünkre, családunkra, hobbinkra fordíthatjuk. Nem elhanyagolható, hogy az otthoni munkavégzés kevésbé stresszes: általa elkerülhető a reggeli rohanással együtt járó idegeskedés, a várakozás a buszmegállóban vagy araszolás a dugóban. Az előnyök közé sorolható az is, hogy az otthoni munka kötetlenebb időbeosztással is jár, ezért kedv és tetszés szerint időzíthető az aznapra tervezett feladat.

A szervezők hazai cégek csatlakozását várták a Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezéshez. A csatlakozó cégek között a WWF Magyarország Alapítvány által végzett energiafelhasználás-hatékonysági és CO2 kibocsátási Ecowiser vizsgálatot és riportot sorsolnak ki, amely révén a szerencsés vállalkozás pontos képet kaphat arról, hogy milyen módon takaríthat meg energiát és csökkentheti károsanyag-kibocsátását napi működése során – számol be a dolgozzotthonrolnap.hu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*