Egy bérlettel utazhatnak a vonaton és a buszon is

Április közepétől életbe lépett az új, jelentősen ritkított vasúti menetrend. Sokak, főleg a kistelepülésekről dolgozni járók élete még nehezebb lett.

Hétfőtől a MÁV több mint 400 vonatjárattal karcsúsította menetrendjét. Azokon a vidékeken, ahol a járatritkítás gondot okozott a közlekedésben, be fogják vezetni, hogy egy bérlettel igénybe lehessen venni mind a vasút, mind az autóbuszok szolgáltatásait – jelentette ki Völner Pál közlekedési infrastruktúráért felelős államtitkár. Több mint 400 vonatjárattal karcsúsítja menetrendjét a MÁV jövő héttől.

Már pénteken átveheti a MÁV vezetését a vasúttársaság teljes átalakítására mandátumot kapó miniszteri biztos – értesült a Magyar Nemzet.

Többen tiltakoztak a vasúti járatritkítást megelőzően, mint utána a közlekedési infrastruktúráért felelős államtitkár szerint. Völner Pál elmondta: azokon a vidékeken, ahol a járatritkítás gondot okozott a mindennapi közlekedésben, be fogják vezetni az átjárhatóságot, azaz hogy egy bérlettel igénybe lehessen venni mind a vasút, mind az autóbuszok szolgáltatásait. Völner kifejtette: májustól bizonyos járatoknál megpróbálják bevezetni azt, hogy a buszbérleteket a vasúttársaság is fogadja el, de – mint hangsúlyozta – ez azokon a szakaszokon lesz, ahol ezek a változások most történtek.


A zalai, Lenti és Zalaegerszeg közé eső térségben lévő Gutorfölde és sok más település is a nagy vesztesek közt van. A települést jelenleg érintő 18 vonatból összesen 8 marad, ami 60 százalékos leépítés – mondja Nyakas István polgármester. A munkába járók és az iskolások dolgát nehezítik meg a legjobban.

A polgármester szerint a reggeli busz már most is tömve van Gutorföldénél Lenti felé, ha ráeresztik a további tömeget, azt nem bírja el. (Arról pedig nem érkezett hír, hogy a Volán újabb buszokat állítana be.) Kifogásolják, hogy semmilyen egyeztetés nem előzte meg a ritkítást, pedig ők legalább javaslatot tudtak volna tenni, melyik járatokról tudnának lemondani.

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*