33 éve eltűnt gyerek után nyomoznak

Több mint három évtizeddel ezelőtt elveszett kisfiú ügyét vette elő a manhattani rendőrség. A hatévesen eltűnt Etan Patz az 1980-as években az elveszett gyerekek tragédiájának megtestesítőjévé vált az USA-ban, de sosem került elő. Most úgy vélik, egy SoHóban álló ház pincéjében találták meg a maradványait.

 

Egy 33 éve eltűnt kisgyerek ügyét vette elő a New York-i rendőrség. Etan Patznak 1979-ben veszett nyoma Manhattanben, mielőtt felszállt volna az iskolabuszra. 1979. május 25.-én péntek reggel a 6 éves Etan felvette kék kapitányos sapkáját és első alkalommal lépett ki egyedül a család Soho beli apartmanjából, hogy rövid séta után felszálljon az iskolabuszra. A biztonságosnak ismert környék és a két háztömbnyi távolság ellenére Etan soha nem érte el a buszmegállót.

A New York-i rendőrség most egy manhattani ház pincéjében keres bizonyítékokat. A bűnügyi helyszínelők vérnyomok, szövetdarabok, emberi maradványok után kutatnak csütörtök reggel óta. A SoHo városrészben álló ház alig egy háztömbnyire van attól a helytől, ahol annak idején a kisfiú családja élt, és a ház útba esett az iskolabusz megállója felé.


Stuart GraBois amerikai ügyvéd asszisztens évekig dolgozott az ügyön. Szerinte ez az ügy lett a leghíresebb az eltűnt gyerekek eltűnése esetében. Világszerte oldalak címlapján találkozhattunk a hírrel. A bűncselekmény elkövetésével soha nem ítéltek el senkit.

A nyomozás újraindítását a napokban rendelte el a manhattani ügyészség, de azt nem közölték, mi áll a döntés hátterében. Egy új bizonyíték azt sugallja, van egy újabb gyanúsított. A rendőrök most a gyermek és egy helyi ezermester Othniel Miller különös barátsága miatt vizsgálódnak. Othniel 1 dollárt adott Etannak eltűnése előtti éjszakán, hogy segítsen neki a fiú. A férfi neve már korábban is felmerült a nyomozás során, de nem foglalkoztak vele, mert nem volt a Patz család ismerőse.


Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, a rendőrséget valaki arról tájékoztatta, hogy a kisfiú maradványai a pincében lehetnek eltemetve. A nyomozók azt tervezik, hogy a helyszínen – amely most a Lucky Brand farmer áruház – a következő két-három napban emberi maradványokat keresnek.

Etan Patz neve mostanában sokszor feltűnik a Twitter internetes oldalon is. Több olyan hozzászólás is érkezik, mely szerint nem kellene foglalkozni egy 1979-ben eltűnt kisfiúval.


Etan hamar az elveszett gyerekek tragédiájának megtestesítőjévé vált az USA-ban. Eltűnése nyomán hatalmas médiafelhajtás kerekedett, melynek köszönhetően Etan a leghíresebb new yorki eltűnt gyerekként vált ismertté. Az óriási visszhangot keltő történet következtében bontakozott ki az eltűnt gyermekek problémáját hirdető mozgalom az 1980-as évek közepén. A mozgalom eredményeként szigorították a törvényeket, illetve új módszerek születtek a csellengők felkutatására, többek között például a tejesdoboz kampány (az Egyesült Államokban a tejesdobozokon feltüntetik az eltűnt gyermekek fotóját és adatait). A kisfiú eltűnésének napját – május 25-ét – 1983-ban Ronald Reagan elnök az elveszett gyerekek napjává nyilvánította. Szülei az eltűnése utáni években az elveszett gyerekek ügyének komoly támogatói lettek – írja a BBC.

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*