Angelina Jolie-t előléptették

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjává „léptették elő” Angelina Jolie-t. Az emberiességéről híres hollywoodi színésznő jószolgálati nagykövetként már egy évtizede segíti a humanitárius szervezet munkáját.

 

A 37 éves színésznő és párja, Brad Pitt évek óta keményen küzdenek a menekültek jogaiért, elsősorban pedig azért, hogy a világban dúló hatalmi konfliktusokat sikerüljön diplomáciai úton rendezni, és ne kelljen senkinek se menekülnie a saját hazájából.

Az ENSZ menekültügyi hivatal kedden Genfben bejelentette, hogy a színésznő, Angelina Jolie különmegbízott lesz. Ez az első ilyen eset, az ENSZ más szervezeteinél a hasonló tisztséget rendszerint hivatásos diplomaták vagy nyugalmazott politikusok látják el.

A színésznő manapság azt tartja legfontosabb céljának, hogy népszerűsége révén felhívja a figyelmet a fegyveres konfliktusok áldozataira. Ahogy ő fogalmaz, “világok közt vándorol”, mégis tisztában van azzal, hogy nem tudja a vörös szőnyegről megmenteni a világot, de fontos kérdéseket fel tud vetni, képes vitákat kezdeményezni, és kezdetnek ez is jó – mondja.


Az ENSZ menekültügyi hivatalát (UNHCR) segítő színésznő gyakran látogat válságövezetekbe. Angelina egy évtized alatt jószolgálati nagykövetként a világ több, mint 40 helyszínén tett látogatást, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a földönfutók helyzetére. Sokak szerint ő a menekültek fáradhatatlan szószólója.

Jolie adományokkal is segíti a segélyszervezetet, amely tevékenységében teljes mértékben kormányok, vállalatok és magánszemélyek adományaira van utalva. Az ENSZ-program keretében olyan országok menekülttáborait támogatja, mint például Kenya, Costa Rica, Ecuador, Szomália és Egyiptom.

Adrian Edward, a menekültügyi szervezet szóvivője azt nyilatkozta, a színésznő nem kap fizetést különmegbízotti tevékenységéért.

Az amerikai színésznő 2001-ben, a Lara Croft: Tomb Raider 2. – Az élet bölcsője című film kambodzsai forgatása közben szembesült a nyomorral, azóta segíti önkéntesként a világ szegényeit.

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*