Hollywood koronázatlan forgatókönyvírója

Joe Eszterhas, Csákánydoroszlón született 1944. november 23. – án. Magyar származású, amerikai forgatókönyvíró és producer. Édesapja, Eszterhas István író volt. Döbrönte kürtje, című színdarabját a Nemzeti Színház 1940-ben bemutatta. 1945-ben elmenekültek az országból.

A háború végén egy menekülttáborba költöztek, majd 1950-ben egy amerikai pártfogó segítségével Amerikába hajóztak és Clevelandben telepedtek le. Joe apja a Katolikus Magyarok Vasárnapja című katolikus lapnál, mint szerkesztő dolgozott. Tanulmányait az Ohioi Egyetemen kezdte el, de az iskolát nem fejezte be. 1974-ben a Rolling Stone magazinnál helyezkedett el. A Charlie Simson Apokalipszis című regényét, egy jelentős Nemzetközi Könyv Díjra is jelölték. Az írásra felfigyelt a filmszakma és Eszterhast forgatókönyvírásra kérték fel. Megbízták az Ö.K.Ö.L című film forgatókönyvének megírásával. A filmet Norman Jewison rendezte. A film főszerepét Sylvester Stallone játszotta. A film annak ellenére, hogy megbukott nem vette el kedvét a forgatókönyvírásától Eszterhasnak.

Sőt, 1981-ben megkapta a Flashdance első változatának hiányos és rossz forgatókönyvét, amit ő maga tökéletesített. Az általa írt forgatókönyv, 1981-ben bombasikert hozott a filmnek.Ezt követően sikert, sikerre halmozott. 1985-ben került a moziba a Kicsorbult tőr című Richard Marquand film, ami szintén Eszterhas ötletéből és írásából született. A mozik telt házzal játszották a filmet.

A következő munkáival is sorra nyerte el az elismeréseket, díjakat. 1989-ben a Zenedoboz című film Costa-Gavras rendezésében, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve díjas lett. Ugyanebben az évben a CAA ügynökséghez került, ahol megállapodást kötött az Universal Artists-al. A következő évben egy újabb ügynökséghez ment át, miután nézeteltérésbe került előző igazgatójával.

1992-ben került a mozikba az Elemi ösztön című film, aminek megírásáért három millió dollárt kapott Eszterhas.

Ez lett a legmagasabb összeg, amennyit egy forgatókönyvért kifizettek Amerikában. A film főszereplője Sharon Stone volt, és Paul Verhoeven rendezte. Ez a film hozta meg számára a világsikert. Hollywood egyik, hanem a legbefolyásosabb forgatókönyvírójává lépett elő. 1993-ban a Sliver című darab már mérsékeltebb sikereket ért el, szintén Sharon Stone főszereplésével. 1995-ben Paul Verhoven rendezésében megjelent a mozikban a Showgirls cmű film, aminek főszerepét Elizabeth Berkley játszotta el. A film megbukott. A forgatókönyv elnyerte az Arany Málna díjat a legrosszabb forgatókönyv kategóriájában. Ugyanerre a sorsra jutott a Jade című filmje is William Friedkin rendezésében.2008 szeptemberében a clevelandi interjújában úgy nyilatkozott, hogy büszke származására, a magyar talpraesettségre és a hősies 1956-os forradalomra. Részt vett a Szabadság, szerelem című filmalkotás munkáiban is.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*