Ausztrál Tom – Magyarország hírnöke!

Már az egyik kereskedelmi csatorna is bemutatta a magyarok ausztrál hírnökét, Ausztrál Tomot – nem kis sikerrel. A srác mondhatni órák alatt szupersztár lett a neten edződött generáció számára.


A Sydneyben élő fiú négy éve önszorgalomból tanulja nyelvünket Ausztráliában. Magyarul készített angol nyelvleckéinek egyre nagyobb sikerük van a világhálón, tehát ismét bebizonyosodott, hogy nagyra becsüljük, ha értékelik a kultúránkat.

Tom a magyar kultúrával akkor ismerkedett meg, mikor egy ösztöndíj révén Franciaországban élhetett egy ideig, s ezt kihasználva összevissza utazott Európában. Nagyon megtetszett neki országuk. A hangulat, az emberek, az étel. Akkor döntötte el, hogy ha hazatér, elkezdi tanulni a nyelvet, hogy tarthassa a kapcsolatot a magyar közösséggel. Részt vett egy háromhetes nyelvkurzuson, azóta azonban leginkább autodidakta módszerrel tanul egy tankönyvből, amelyet még 1970-ben adtak ki.


Különböző kreatív technikákat mutat be a felvételeken arra, hogy miként lehet megtanulni a szavakat. Az „egészségedre” például elmondása szerint olyan, mint az „I can shake a tree” – meg tudok rázni egy fát –, a „köszönöm”, mint a „cousin gnome” – törpe unokatestvér –, a „jó napot”, mint a „you’re on a pot” – egy fazékon vagy – elmormolva.

Tom azért is találta ki, hogy internetes nyelvleckéket írjon, mert azt tapasztalta, hogy a magyarok nagyon kíváncsi emberek, és szeretett volna bemutatni nekik legalább egy kicsit a saját kultúrájából.

A fiú egyébként hihetetlen gyorsasággal tanul, az akcentusa is inkább csak vicces, mint érthetetlen. Kedvenc beszólása a “lángos képű” amit ugyan hazánkban senki nem használ, de lehet, hogy Tomnak köszönhetően elterjed a köznyelvben. Mindemellett imádja a Tenkes kapitányát, a TV macit és az Anima Sound Systemet. Tomnak természetesen saját blogja is van, ahol szorgosan posztolgatja az újabbnál újabb nyelvleckéket.

Papp Gabriella


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*