A Hollywood-i filmgyártás megálmodója is magyar volt

Zukor Adolph Ricsén született, 1873. január 7. – én.  A világhírű producer, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója.

Falusi kereskedő családjában született. Iskoláit Mátészalkán kezdte, majd Abaújszántóra került, ahol kereskedőnek tanult, Blau Herman szatócs boltjában. Még alig töltötte be a 15 évet, amikor elhatározta, hogy meg sem áll Amerikáig. A tengerentúl először egy szőrméshez szegődött inasnak, majd nemsokára rá egy saját szűcsműhelyt nyitott. 20 éves korában megnézett egy filmet és meglátta benne a kihívást, az üzlet lehetőségét. A művészet nem érdekelte, de annál inkább érdekelte a pénz és a pénzzel járó örömök.

1904-ben betársult egy filléres kisfilmes bódéba, ahol három perces mozidarabokat lehetett megnézni egy penny ellenében. Marcus Loew-vel, a későbbi mozimogullal szövetkezve hálózatot épített ki, s arra törekedett, hogy az új találmány iránti érdeklődést maximálisan kielégítse. A piacon azonban a korai nagy társaságokból alakult tröszt diktált. Zukornak robbanásszerűt kellet produkálnia a kialakulóban lévő mozi piacán. A véletlen szerencse, Erzsébet királynő képében sietett a segítségére. Megvásárolta a Sarah Bernhardt főszereplésével készült francia film forgalmazási jogát, és ezzel 1912-ben a szó szoros értelmében tarolt Amerikában.

Egyre magabiztosabbá vált az egykori szűcsmester, és megalapította a Famous Players in Famous Plays Company-t, s a büszke cégtáblának megfelelően kiválóságokat szerződtetett igényes regények és színdarabok vászonra viteléhez. Többek között Edwin S. Porter, a tehetséges pionírok egyike is rendezett számára. Fénylő csillagai között, pedig Mary Pickford, az első igazi sztár is ott tündökölt már.

1914-ben Zukor már évi 30 film készítésére képes csapatot hozott létre. Megnyílt a világhírű Broadwayn mozipalotája, a Standard. Los Angeles külvárosában, majd Hollywoodban kibérelte ki egy óriásfarm gazdasági épületét, ahol berendezte az első stúdióját. Ezt követően már számos népszerű színész,  szerepjátszó jelentkezett nála munkára. Az ő filmgyárából került ki: Douglas Fairbanks, John Barrymore, Pola Negri, Gloria Swanson, Clara Bow, Adolphe Menjou, Rudolph Valentino, Gary Cooper és a többi élő legenda. Ő vol, aki bevezette a kizárólagosságot: színészei más cégek számára nem dolgozhattak.

Zukort cége 1916-ban egyesült Jesse L. Lasky Feature Film Company nevű gyárával. Ami egyben a birodalom megkoronázását a forgalmazás kizárólagosságának megszerzését is  jelentette. Hiába William Hodkinson rendelkezett a legtöbb mozi darab vetítési jogával. Zukor először felajánlotta neki elképzeléseit, de az elutasítástól sem jött zavarba. Egyszerűen   megbuktatta vetélytársát, és megvalósította elképzelését. Így kezdődött 1916-ban a Paramount Pictures krónikája.

Ricse egyik nevezetessége, a Zukor által adományozott Juhász-kút felett látható névadó szoborcsoport

A hosszabb szünet utáni újjászervezéstől kezdve a cég a Paramount Pictures Inc nevet viselte. Barney Balaban lett az új vezető, ám az alapítónak sem kötöttek útilaput a talpára: az igazgatótanács elnökeként továbbra is bejárhatott hivatalába. 1966-ban a stúdió a Gulf and Western Industries nevű konszernbe olvadt. Adolph Zukor itt is, mint tiszteletbeli elnök élvezte a népszerűséggel járó előnyöket.

1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott. Los Angeles – ben, 1976. június 10.- én halálozott el.

Tamás István

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*