Idén is Virágos Magyarországért verseny

Idén is meghirdették a „Virágos Magyarországért” versenyt, amely célja a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a kulturált és vonzó országkép kialakítása. 

A Virágos Magyarországért verseny felhívására évről évre több száz település vesz részt a szűkebb és tágabb környezetünk szépítésében. A felhívás növények telepítésével összefogásra ösztönzi a település lakóit, a környezet esztétikus megjelenítésére, figyelembe véve a környezetvédelmi előírásokat. A felhívás során új zöldfelületek, parkok, fasorok létesülnek, közintézmények borulnak virágba, mindez a lakosság részvételével. A verseny lényege, hogy a résztvevők – települések önkormányzata, lakossága, civil szervezetei, intézményei, vállalkozásai – szépítő munkájukkal javítják az ott élők életminőségét, igényes környezet kialakítását.

Entente Florale Europe – a kezdetek

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) Európa legnagyobb múltra visszatekintő megmérettetése. A legelső virágosítási versenyt 1959-ben szervezték Franciaországban. A környezetszépítés e módja hamar népszerű lett, így az angol Royal Horticultural Society, a Királyi Virágtermesztő Társaság is, hamarosan virágba kezdte borítani az Egyesült Királyságot. 1975-ben aztán a két ország versenyre kelt, amely megmérettetés az Entente Florale (Virágos Egyetértés) nevet kapta. Mára már mintegy 12 ország vesz részt az egyre népszerűbb virágosítási megmérettetésben. A résztvevő országok: Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia. A tét, a tiszta környezet kialakítása, a díszített tér megteremtése, amely által a település az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé válik. Nincs ehhez hasonlóan sikeres, milliókat mozgósítani képes verseny vagy mozgalom Európában.

Magyarország – “Virágokkal a közös Európáért!”

Magyarország, az 1990-es évektől a közép-kelet európai térségből, elsőként csatlakozott az európai versenyhez és azóta is a régió legsikeresebben szereplő országa. Az elmúlt több, mint másfél évtizedben a magyar települések öt arany (Siófok, Géderlak, Kaposvár, Nagyatád, Eger), tizenhárom ezüst, tíz bronz Európa-díjat nyertek. 2008-ban város kategóriában Gyula, falu kategóriában Tápiógyörgye indult és mindketten ezüst Európa-díjjal tértek haza! A mozgalom jelenleg 23 kiíró szervezet részvételével működik, köztük 5 minisztériummal, akik közvetlen anyagi támogatásával valósul meg az igen jelentős és népszerű évente 350-400 település részvételét tömörítő verseny. A részvétel (nevezés) ingyenes, a települések saját anyagi kereteiken belül „virágoztatják fel” környezetüket a lakosság összefogásával.

Versenyfelhívás 2012 és jelentkezés

A 2012. évi Virágos Magyarországért versenyen valamennyi magyar település részt vehet. A város vagy falu kategóriában induló települések a www.viragosmagyarorszag.hu internetes honlapon jelentkezhetnek a versenyre, 2012 június 15-ig.

Buza Edina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*