Somlón az év borász-díja

Szerencsét hozott a péntek 13 a somlói Györgykovács Imre borásznak, ugyanis Budapesten a Boscolo Hotel New York Palotában őt választották a Borászok Borászának.

A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma által összeállított listán, mintegy 50 borász szerepelt, akik esélyesek voltak a Borászok Borásza díj elnyerésére. Szavazati joggal bírt, mind az 50 borászjelölt, valamint a díjat – a korábbi években elnyert borászok is szavaztak. A Borászok Borásza 2011 óta örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni, de a Borászok Borásza díj nyerteseinek szavazati joga örökre megmarad.

Az idén Györgykovács Imre somlói borászt ismerték el, aki kiérdemelte a kitüntető címet.

Borászok Borásza díj elnyerésére, a győztest egyszerű szavazással választották meg. Ez évben első alkalommal a Borászok Borászai egy-egy jelöltet külön díjra is javasolhattak. Ezt a díjat olyan civilszemélyiség kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedően képviseli a magyar bor érdekeit. A Borászok Barátjának az idén dr. Freund Tamás, kutatót választották. A kuratórium emellett két különdíjról sajáthatáskörében maga döntött: a Magyar borért díjat az kaphatja, aki a legtöbbet tett a hazai szőlőfajtákért, az Év borászfelfedezettje, pedig az lehet, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg.
A Magyar borért díjat Szentesi József, míg az Év Borászfelfedezettje elismerést a Tokaj-hegyalján tevékenykedő Balassa István érdemelte ki.

A Borászok Borásza díj tulajdonosai még: Demeter Zoltán, Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre. Ők korábban érdemelték ki a díjat.
Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*