75 éve nyomja az ipart

A nagyváros legöregebb sofőrje Johnny ’Pók’ Footman egy harlemi 92 éves idős szivar-rágcsáló úr, aki már azóta vezet taxikat, mióta Franklin Roosevelt elnökösködött a Fehér Házban. A fekete sofőr páratlan tanúja az idők és épületek változásának.


„Semmi máshoz nem értek” – nyiltakozta Footman a The Post-nak.

Hosszú pályafutása során olyan filmsztárokkal furikázott, mint John Wayne, vagy Rock Hudson. Számtalan rossz kocsit vezetett, és rengeteg utas viselkedését kellett tolerálnia. „Az 50’-es, 60’-as, 70’-es években sokszor megesett, hogy hátul szexeltek az utasok.” – mesélte az agg sofőr.


Footman idős kora okán egy ideje csupán egy héten két nap taxizik saját autójával, és további kettőt az 55 Stan taxi társaság alkalmazottjaként Queensben. „Sokkal elnézőbb és figyelmesebb vagyok Johnnal, mint a többiekkel. Ő egy jó, nyugodt személyiség, jól ismeri a várost, és élvezi, amit csinál.” – mondta Jerry Nazari a cég társtulajdonosa. Az idős férfi nagyon szeret reggel vezetni, mikor még az utcák csendesek. New York úthálózatát jobban ismeri, mint saját tenyerét.

Johnny a ’Pók – Spider’ becenevet egy Harley Davidson modell után kapta, mivel rengeteget vezeti kedvenc motorját, és a Harlem Motorcycle Club tagja is. Régen minden nap nyakkendőt hordott, ma már egy iPhone lóg a nyakában. Még nem tervezi, hogy a közeljövőben abbahagyja a munkát. 016337 számú engedélye 2014-ig érvényes.


Footman Floridából jött fel 1937-ben New York-ba a rasszizmus elől menekülve. „Anyám azt mondta nagybátyámnak, vigyen el onnan, mert különben meg fognak ölni. A rasszizmus New Yorkban is érezhetően jelen volt, de Délhez képest apró kellemetlenség volt csupán.” – emlékezik vissza nagyra értékelve Franklin Delano Rooseveltet, az Egyesült Államok akkori elnökét. „Jó ember volt, sokat tett, hogy a feketék könnyebben boldoguljanak” – mesélte a The Daily Telegraphnak.

John először taxikat takarított egy garázsban a 45. és a 11. utca sarkán. Gyorsan beleszeretett a munkájába. „Nem kellett egy hátsó ajtón keresztül dolgozni mennem csak azért, mert fekete vagyok.”


1945-ben úgy döntött, leteszi a vizsgát. Először egy Checkert, majd egy DeSoto Skyviewt vezetett. Húsz centbe került egy mérföldnyi viteldíj, a fajgyűlölet viszont még olyan heves volt, hogy sok fehér utas, miután leintette a kocsit, és meglátta, hogy fekete vezeti, inkább be se szállt. Ekkor tíz éve nős volt, született egy fia is, akit szintén Johnny-nak hívnak.

„Már jó korán voltak állandó utasaim.” – nyilatkozta a The New York Post-nak. „Manapság a taxisofőrök olyanok, mint egy eszköz, egy szerszám. Akkor használod, mikor kedved tartja, és akkor dobod vissza a dobozba, mikor megunod.” A vezetők is sokfélék. „Mindent megtesznek, amit az utas mond – és ez baj. Fordulj ide, fordulj oda, mondják, a vezető pedig hallgat, el ne veszítse a viteldíját – pedig a sofőrök ezért sok büntetést kapnak. Azt tanácsolom a fiatal taxisoknak, ha tudod, merre kell menned, mond meg nekik, ha nem, akkor nézd meg a térképet.”

 

„A legmagasabb borravalóm 20 dollár volt, csak azért, mert elbeszélgettem az utassal.”

„Engem még soha nem bántalmaztak.” – mondta, hozzátéve, hogy elővigyázatosságból mindig bezárja a vezetőoldali ajtót. „Néha az emberek az utastér-elválasztóhoz csapnak, majd kiugranak, becsapják az ajtót, és futnak, mint a nyúl.”

Ez nem mindig volt így.

“A 40-es és ’50-es években, megbíztak egymásban az emberek. Kiszálltam a taxiból, segítettem kivenni a csomagokat, megkaptam a viteldíjat, és nyugodtan folytattam az utamat. Most már sajnos egészen más a világ.”

Ha bárki gyanúsnak tűnik, Footmann-nek van egy bevált stratégiája, hogyan kerülje el az utasnak jelentkező személyt. „Azt csinálom, ha leint valaki, megállok, hátranézek. Ha nem szimpatikus, vagy rossz a megérzésem, azt mondom, egy kis probléma akadta az autóval, intsen le másik taxit, és megvárom, míg elmegy.”

Footman híresen udvarias az utasokkal, tavaly mégis akadt egy, aki hivatalosan panaszkodott rá, amiért nem engedte kiszállni a forgalmas utca kellős közepén. Amikor belépett a bírósági terembe, és a bíró szembesült azzal, hogy Footmant vádolják durvasággal, azonnal ejtette az ügyet, amelynek következményeként viszont orvosi ellenőrzésre kellett mennie. Annyira jónak találták egészségét és érzékszervei működését, hogy 2014-ig meghosszabbították taxizási engedélyét.

A Taxi és a Limousine Bizottság azt mondta, nem tudja bizonyítani, hogy Johnny a legrégebbi sofőr, de a szóvivő nem tudott senki sem említeni, aki régebb óta vezetne taxit, mint még mindig aktív Johnny Footman.

Feltehetően Footman autózott a legtöbbet New Yorkban, több százezer mérföld van mögötte.

 

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*