Temetik a Windows XP-t

Két év múlva véget ér a számítástechnika egyik meghatározó korszaka. A Microsoft számítástechnikai óriás abbahagyja a Windows XP operációs rendszer és az Office 2003 terméktámogatását. A cég a felhasználóknak a rendszereik újabbra cserélését ajánlja.


Hamarosan megszűnik a Windows XP és az Office 2003 irodai programcsomag ingyenes terméktámogatása, ami következtében felhasználóik már csak díj ellenében kérhetnek segítséget a Microsoft szakértőitől még pár évig. A fizetős támogatás a Windows XP esetében 2014. április 8-ig, az Office 2003 csomagnál 2012. augusztus 4-ig lesz elérhető, miközben a rendszerekhez kiadott biztonsági-frissítések a továbbiakban is ingyen hozzáférhetők lesznek. Az operációs rendszer kereskedelmi forgalomban már 2008 nyara óta nem kapható.
2014 áprilisa után már nem érdemes a gépeken XP-t futtatni, hiszen a Microsoft semmilyen új frissítési lehetőséget nem ad ki az elavult rendszerekhez.

„Bejelentjük, hogy megkezdtük a kétéves visszaszámlálást a Windows XP és az Office 2003 megszüntetésére” – jelentette be Stella Chernyak, a cég marketingigazgatója a Microsoft blogján.


A Forrester Research felmérése szerint az Egyesült Államokban és Európában a cégek körében még mindig a Windows XP számít a legnépszerűbb operációs rendszernek. A sokat kritizált Windows Vistára csak nagyon kevesen váltottak át. 2012. április 10.-én véget ér Vista általános támogatása is, ezentúl csak biztonsági frissítések jelennek majd meg ehhez operációs rendszerhez. Minden más frissítést külön szerződés keretében kérhetnek a főleg vállalati ügyfelek. A következő öt évben 2017. április 11-ig az extend periódusban még él egyfajta támogatás, de jelzésértékű, hogy ideje mindenkinek váltani Windows 7-re.

A Microsoft azt szeretné, ha a vállalatok és általános felhasználók ezek után átállnának a Windows 7 és az Office 2010 használatára. Blogbejegyzésükben említették, hogy eddig 525 millió Windows 7 licencet adtak el, ebből is látszik, hogy rengetegen vannak azok, akik még XP-t használnak.

A vállalat fejlesztői jelenleg a Windows 8 operációs rendszeren dolgoznak, amelyet mind hordozható, mind asztali eszközökre adaptálnak. A rendszerprogram béta verziója már a tesztelni vágyók rendelkezésére áll.

„Az XP és az Office 2003 koruk fontos fejlesztései voltak, de azóta a technológiai klíma sokat haladt előre” – hangsúlyozta Chernyak.

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*