Milliárdok reklámra

A világon reklámokra összesen 498 milliárd dollárt adtak ki a vállalatok tavaly, ami 7 százalékkal haladja meg a 2010. évi reklámköltést. Legnagyobb mértékben, 18 százalékkal a ruházati cikkek hirdetési büdzséje növekedett, majd az egészségvédelem és kereskedelem következik 11, illetve 9 százalékkal. Egyebek mellett ezt állapítja meg a Nielsen.

Európában 0,4 százalékkal csökkent a reklámköltés, egyik évről a másikra. Az USA-ban plusz 2 százalékot regisztrált a Nielsen, míg a több földrészen 11-12 százalék növekedést. „Nehéz évnek bizonyult a világgazdaság számára 2011 is, amikor természeti katasztrófák, politikai felkelések, valamint a pénzügyi válság hullámzásai befolyásolták az USA és Nyugat-Európa helyzetét” – állapítja meg a Nielsen negyedévenként kiadott Globális Reklámpiaci Jelentése. – „Miután a tavalyi harmadik negyedévben megemelkedett a reklámköltés, a világ legnagyobb hirdetői óvatosabbak lettek. A negyedik negyedév 131 milliárd USA dollárral zárt, ami csak 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi hasonló periódusban mért összeget”.

A sajtó minden ágában emelkedtek a reklámbevételek. A hirdetési piac 65 százalékát birtokló televíziónál, valamint a rádiónál plusz 10-10 százalékot, magazinoknál 2, újságoknál pedig 1 százalék többletet könyvelhettek el.Kiemelkedik az internetes reklámköltéseknél a növekedés 24 százalékot mutatója. De a köztéri reklám és mozireklám pozíciója szintén erősödött.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*