Amerikában és Magyarországon is átadják a Pulitzer – díjat

Pulitzer József, ismertebb nevén Joseph Pulitzer magyarszármazású amerikai újságíró és lapkiadó. Makón született, 1847. április 10. – én.    

A Pulitzer-díj, az amerikai újságírás legrangosabb díjának alapítója, ugyanakkor arról is híres, hogy a William Randolph Hearst sajtómágnással vívott sajtóhatalmi harca vezetett a  szenzációhajhász újságírás kialakulásához.

Az újságírás stílusbeli változása az amerikai demokrácia és média fejlődése számára ösztönzőnek bizonyult, hiszen a korrupciós ügyek, politikai botrányok és gazdasági visszaélések tényeit közölte és tárta fel az amerikai olvasók előtt.

A Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, ami  az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli újságok vagy hírügynökségek, által megjelentetett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. Az irodalom, dráma és zene területén is adnak át Pulitzer – díjakat. Ezek az elismerések, szintén csak amerikai állampolgároknak adhatóak. A legelső Pulitzer-díjat 1917 június 4-én adták át, mostanában pedig minden év áprilisában jelentik be a nyerteseket. Nevét a díj anyagi alapjait a 19. század végén megteremtő Joseph Pulitzer, magyar nevén Pulitzer József magyar származású amerikai újságíróról, kiadóról és sajtómágnásról kapta.

A Pulitzer-díj nyerteseit egy független bizottság választja, amelyet a Columbia Egyetem Újságírói Kara a Columbia University Graduate School of Journalism igazgat és vezet.

Pulitzer József 1904 májusában, újságíró iskola felállítását támogató írásában (The North American Review című lapban), a következőképpen fogalmazta meg hitvallását: “Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel, vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldos lelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek kezében lesz.”

Az általa alapított Pulitzer-díj nem ugyanaz a fia által alapított a repülőversenyeken elnyerhető Pulitzer-díjjal, illetve a Fábry Pál New Orleansban élő magyar üzletember által 1988-ban alapított Joseph Pulitzer-emlékdíjjal, amit magyarországi újságíróknak adnak át.

Pulitzer József mellszobra szülővárosában Makón

A magyarországi Pulitzer- díjat az örökösök hozzájárulásával – Fábry Pál New Orleansban élő magyar üzletember alapította 1989-ben azzal a céllal, hogy a kelet-közép európai rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyar újságírók. Egy dologban az amerikai Pulitzer-díj közel száz éves története és a még nagyon fiatalkorú magyar emlékdíj hagyománya és eredménye mindenképpen közös: mindkét díj az újságírás legmagasabb szakmai elismerésének szimbólumává vált.

Pulitzer József saját jachtján halt meg, a dél – karolinai Charleston kikötőjében 1911. október 29-én. New Yorkban, Bronxban temették el, a Woodlawn temetőben. A díj végakaratának megfelelően született. Először 1917-ben adták.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*