Hollywood, Oscar-díjas magyar származású filmrendezője

Kertész Mihály, Amerikában híressé vált Oscar-díjas magyar filmrendező. Budapesten született, eredeti neve Kertész Kaminer Manó. Még alig múlt 17 éves, amikor elszökött otthonról egy vándorcirkusszal. Itt szerezte meg a színészmesterséghez szükséges alapokat, majd ezt követően színésznek tanult. A Színiakadémián 1906-ban sikeresen le is diplomázott. Ezt követően, Pécsre és Szegedre szerződött.

Első filmjével 1912-ben debütált, majd hamarosan tanulmányútra utazott Dániába az akkor már jó hírnévnek örvendő Nordisk cég stúdiójába. Először asszisztensként és rendezőként dolgozott, de emellett elvállalta a főszerepet az Atlantis című filmben. 1914-ben visszatért Magyarországra, ahol Janovics Jenő filmgyárában kapott állást. Az első világháborúban katona volt, majd a Tanácsköztársaság idején Ausztriába költözött. Az Ausztriában és Németországban készített filmjei közül a leg híresebb a Szodoma és Gomorra volt. A nagysikerű tolonc, 1914-ben készült el. 2008. márciusában Kolozsváron találták meg egy dohos pincehelyiségben. A korabeli újságok a legelső jó magyar filmnek nevezeték alkotást. A némafilm Tóth Ede 1876-os népszínművének alapján készült el.

A forgatás javarészt Kolozsváron a Janovics Jenő stúdiójában zajlott, de forgatták a film egyes részleteit Torockón, a Tordai – hasadéknál és az Aranyos partján is. A bécsi bemutatóra 1915. februárjában, a kolozsvárira – a Színkör-mozgóban – 1915. március 20-án került sor. A főszerepekben Jászai Mari és Várkonyi Mihály alakítását láthatjuk. 1926-ban Kertész az Amerikai Egyesült Államokba emigrált és Michael Curtiz-re angolosította nevét. Hosszú hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített.Díjai: 1936 – Captain Blood jelölése a legjobb rendezői Oscar-díjra. 1939 – Four Daughters és Angels with Dirty Faces jelölése a legjobb rendezői Oscar-díjra. 1943 – Yankee Doodle Dandy jelölése a legjobb rendezői Oscar-díjra.1944 – Casablanca – Oscar-díj a legjobb rendezőnek

Kertész Mihály (Michael Curtiz) (Budapest, 1886. december 24. – Hollywood, 1962. április 10.) Amerikában híressé vált Oscar-díjas magyar filmrendező.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*