Hódító útra indulhat a magyar hadiipar

Indiában és Afrikában is igényt tartanak a kiváló magyar katonai szakemberek ismereteire, elsősorban a régi orosz technika, a páncélos harci járművek, harckocsik és lövegek karbantartásában, felújításában – értesült a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában arról ír, hogy egy indiai hadiipari kiállításon már el is kezdték a tárgyalásokat a Honvédelmi Minisztérium cégeinek szakemberei. A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy India és egyes afrikai országok ma is alkalmaznak régi orosz haditechnikát, viszont nem rendelkeznek ehhez megfelelő számú és tudású szakemberrel. A magyar hadiipar átszervezése is többek között azt a célt szolgálja, hogy piacot találjanak külföldön a katonai technikában jártas magyar szakembereknek. Itthon ugyanis egyre szűkösebbek a források a páncéloshaderő korszerűsítésére, és ezek a fegyvernemek némileg háttérbe is szorultak az elmúlt évtizedben a Magyar Honvédségnél.

A lap kiemeli, hogy komoly kihasználatlan kapacitással rendelkeznek a HM cégei, például a harci járművek karbantartásával, javításával, felújításával foglalkozó HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. A tárca ezért második legnagyobb cégének reorganizációját tervezi, ezt szolgálta Molnár Attila vezérigazgatói kinevezése is. Az új vezető eddig a HM Ei Zrt.-nél dolgozott a K+F-osztály vezetőjeként. A lap szerint a lépés azt is célozhatja, hogy a hadiipari cég tevékenységében nagyobb szerepet kapjon a kutatás–fejlesztés, a tudásbázis bővítése és értékesítése.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*