Hetek óta tart az áremelési hullám

Az olaj árának csökkenésétől függetlenül is drágulhat jövő héten a benzin, ami eddig hétről hétre új árrekordot ért el. Ezúttal a forint dollárral szemben gyengülése okozhat gondot.

Mint a Portfolio beszámol róla, a stratégiai olajkészletek felszabadítását célzó spekulációk miatt továbbra is nyomás alatt áll az olaj árfolyama, mely az utóbbi hónap kereskedési sávjának alsó szélénél tartózkodik. A múlt heti átlagos értékhez képest azonban a Brent mindössze 0,3 százalékkal csökkent.

Az olaj árának csökkenése mellett a benzin dollárhoz viszonyított értéke nem változott, a gázolajé pedig 0,6 százalékkal emelkedett. A benzin az utóbbi hetekben érdemben felülteljesítette az olajár mozgását, ez látszott a napokban is. Mivel azonban a keresleti kilátások gyengék a benzin piacán, várhatóan pár hónapon belül annak árelőnye is mérséklődhet.

A forint dollárhoz viszonyított árfolyama viszont az utóbbi napokban gyengült a dollárhoz képest, ami kedvezőtlen hír az autósok számára. A forintban mért átlagos benzinár 1,6 százalékkal, a gázolajár pedig 1 százalékkal emelkedett mindezek hatására.

Ennek hatására itthon jövő héten folytatódhat a hetek óta tartó áremelési hullám. Jelenleg a benzin átlagára 451, a dízelé pedig 441 forint, miután múlt héten 5 forinttal emelte a benzin árát a Mol.

Forrás:OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*