Visszatér az irdalom a New York Kávéházba

Április közepétől rendszeresek lesznek a különböző művészeti programsorozatok New York Kávéházban, április 15-től elsőként a kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc íróval találkozhat az irodalombarát közönség. Ezen a napon helyszíni szépíró verseny is lesz. A negyedévenként jelentkező Irodalmi Páholy mini-kiállításoknak is helyt ad, de lesz Nyugat Bár is.

A budapesti New York Kávéház nyerte el nemrégiben a Világ Legszebb Kávéháza címet. De nekünk, magyaroknak a New York több mint kávéház: irodalmi hagyományunk, nemzeti önismeretünk része és büszkesége. Különösen ezért van jelentősége annak, hogy egy évszázaddal később a New York Irodalmi Páholy elindításával egyszerre tiszteleghet a vendéglátóhely a nagy elődök, és a mai írónagyságok előtt, és visszahozhat valamit abból, amit a „boldog békeidők” hangulatának szokás nevezni. A New York Irodalmi Páholy nyitóestjének íróvendége a ma élő legnagyobb költő, a kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc.

Vendégei két jó barátja: Konok Tamás festőművész és Kovács Levente zeneszerző lsznek. Hármuk szakmai-emberi kötődése nagyszerű művekben is megnyilvánul, ennek lehet tanúja április 15-én 18 órától az érdeklődő közönség. A tradíció jegyében avatják fel Juhász Ferenc művészasztalát a költő fényképével, aláírásával, és eredeti kéziratával; korábbi köteteiből és személyes relikviáiból pedig mini-kiállítás nyílik a kávéházban. A programhoz kapcsolódó érdekesség, hogy az estet megelőzően az Irodalmi Páholy művészeti vezetője és a www.irodalmipalyazat.hu helyszíni szépíró versenyt hirdetett, korántsem véletlenül „nyugatos” témára. Ennek díjait a zsűri gyorsértékelése után Juhász Ferenc személyesen adja át az alkotóknak.

A New York Irodalmi Páholy negyedévenként jelentkezik; következő estjének fővendége a Széchenyi-díjas tanár-irodalomtörténész-televíziós személyiség, Ungvári Tamás lesz, aki művészbarátai körében mesél a nyugatos hagyományok továbbéléséről. A New York Irodalmi Páholy kamararendezvényei közül kiemelkedik a Nyugat Bár címen induló zenés irodalmi sorozat, amely a jelen irodalmi életének rangos alakjait, és művekkel bizonyított fiatalabb tehetségeit vonultatja fel. Első vendége a televízió irodalmi műsoraiból jól ismert Kossuth-díjas kiváló költő-műfordító-professzor, Lator László lesz. A múlt századelő Budapestjén a New York Kávéház egyformán vonzott művészeket és arisztokratákat, bohémeket és nyárspolgárokat. A művészasztaloknál olyan irodalmi nagyságok ültek, mint Karinthy, Heltai Jenő, Krúdy, Nagy Lajos, akik a kapucíner mellé tintát és tollat rendeltek. Itt írta Molnár Ferenc a Liliom-ot. Osvát Ernő a „Newyork” karzatán szerkesztette a legendás Nyugat folyóiratot. Ide hozta elolvasásra először Móricz Zsigmond a Hét krajcár-t, Kosztolányi A szegény kisgyermek panaszai-t.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*