Global Impact Competition a Szilícium – völgyben

A Szilícium-völgyben található Singularity University regionális Global Impact Competition néven versenyt hirdetett. A kiírás szerint olyan projektekkel lehet pályázni a 30.000 USD összdíjazású versenyre, amelyek 3 éven belül legalább 1 millió ember életét teszik jobbá a régióban. A nyertes lehetőséget kap, hogy az SU nyári kurzusán a nyertes projektet kidolgozza. Idén először lehet a régiónkban pályázni, aminek jelenleg a központja Magyarország. Többek között azért választottak minket, mert a tavalyi évben Szabó Csaba részt vett a Singularity University 10 hetes képzésén és immár mint a program nagykövete népszerűsíti a versenyt. Interjú Szabó Csabával, a program nagykövetével.

Mi a Global Impact verseny célja, jelentősége?
-A verseny a nagybetűs LEHETŐSÉG egy olyan innovátor számára, akinek másképpen nem biztos, hogy lehetősége lenne kijutni a feltalálók bölcsőjébe a Szilícium-völgybe. Itt olyan ötletekkel, újításokkal, technológiai, innovációs megoldásokkal indulhatnak a versenyzők, amelyek 3 éven belül legalább 1.000.000 ember életminőségén képesek javítani. A cél, hogy ez az ötlet és annak kitalálója – legyen az vállalkozó, kutató, egyetemi hallgató, tehát igazából bárki – kijuthasson egy olyan környezetbe, ahol az ötlet meg is valósulhat. Ahol inspirációt, tudást kap és nem utolsó sorban, kapcsolatokhoz jut a nyertes. Ez a környezet a Singularity University. A Szilícium-völgyben, a NASA kutató-telepén alapított Singularity University itthon még kevéssé ismert intézmény, mely leginkább kiváló elmék gyűjtőhelyének tekintendő, műhelynek, ahonnan az egyetem alapkövét 2008-ban letevő NASA és Google reményei szerint a jövőt és az egész emberiség életét pozitívan befolyásoló vállalkozók és feltalálók indulnak majd útjukra.

Milyen jelentkezési feltételeknek kell megfelelni annak, aki úgy dönt, hogy indul ezen a jelentős megmérettetésen?
-A pályázó „Ötlete” képes kell, hogy legyen legalább 1 millió ember életének pozitív módon történő befolyásolására 3 éven belül.

Szabó Csaba

-Természetesen rendelkezni kell a kiutazáshoz szükséges vízumokkal és egyéb papírokkal, de ezek általánosan beszerezhető dokumentumok. Mivel a NASA kutató bázisára kap belépést majd a győztes, egy biztonsági szűrésen természetesen át kell majd esnie. Más feltétel azonban nincs, a lényeg az ötlet és a megvalósíthatóság.

Mely területek technológiai újításai jöhetnek szóba?
-A terület előre nem definiált, viszont fontos, hogy valamilyen jelentős társadalmi problémát oldjon meg. Ilyen területek lehetnek például az oktatás, energia, víz, korrupció, szegénység, stb. Maga a projekt lehet egy egyszerű, mégis nagyhatású üzleti elgondolás, de lehet egy bonyolult technológiai újítás is. A lényeg a hatás, a gazdaságosság és a versenyelőny. A Matternet (www.matternet.net) például meglévő dronok továbbfejlesztésével szeretne ételt és gyógyszert szállítani Afrika azon területeire, amelyek infrastruktúra vagy az extrém időjárási körülmények miatt az év nagy részében elszigeteltek.

Mely kritériumoknak szükséges megfelelni a pályázóknak?
-Egy 10 oldalas prezentációt kell benyújtani, amelynek tartalmaznia kell a projekt elgondolását, célját, célcsoportját, az alkalmazandó technikát, a célcsoport elérésére szolgáló kommunikációs csatornákat, az üzleti modellt, a projekt versenyelőnyét és még számos tényezőt. Angolul, kötött formában kell bemutatni a projektet. Ezen kívül opcionálisan egy 1 perces videót is beküldhetnek a pályázók, amiben prototipust vagy termék/szolgáltatás demot is bemutatnak.

Kiknek szól a felhívás?
-Közép-, Kelet- és Dél-Európa innovátorainak, vállalkozóinak, kutatóinak, egyetemi hallgatóinak. Nincs megkötés, bárki jelentkezhet, akinek van egy jó ötlete, találmánya, kutatási eredménye, amit azért megfelelően ki is dolgozott. Leginkább Magyarországról, Lengyelországból, Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Szlovéniából, Csehországból és Ausztriából várjuk a pályázatokat.

A pályázatra milyen formában van lehetőség jelentkezni, meddig, és mikor várható az eredményhirdetés?
-Az említett prezentációt és videót a www.sucee.eu honlapon lévő pályázati űrlapon keresztül lehet elküldeni. Lehetőséget adtunk a pályázóknak, hogy a videóikat előre beküldjék- még versenyen kívül – amiket két díjnyertes filmkészítő véleményez és javasol módosításokat, ha szükséges. Ezen kívül konzultációkat rendeztünk, és folyamatosan rendelkezésre állunk, ha valakinek van kérdése. A versenyre 2012 április 9-ig lehet jelentkezni, a döntőt május 5-én rendezzük meg egy konferencia keretében, ahol a döntősök – a legjobb 6 pályázó – prezentálják pályaművüket. A zsűri még aznap eredményt hirdet.

Ki lesz a verseny fővédnöke és kik lesznek várhatóan a zsűri tagjai?
-A verseny fővédnökének Rubik Ernőt kértük fel, hiszen ő a magyar innovátorok egyik világhírű zászlóvivője. A zsűriben lesz Salim Ismail, a Singularity University globális nagykövete, korábban Yahoo Innovációs Vezér Helyettes, Dan Barry Űrhajós, Hajdú Péter CISCO SEE Ügyvezetője valamint Reich Lajos a GE Healthcare-től.

Milyen díjazásra számíthat a nyertes?
-A verseny győztese 30.000 dollár értékű ösztöndíjat nyer az egyetem nyári programjára, amely kezdve az oktatástól, gyakorlatoktól, a szigorúan összeállított diétás étrendtől, szálláson keresztül az utazásig, mindent magában foglal. Ráadásul minden döntős kap egy 10.000 dollár értékű Autodesk software csomagot is.

A Singularity University-ről mit tudhat meg az olvasó?
-A létesítmény a Szilícium-Völgy „think-tank” nagyágyúinak közreműködésével létrehozott, a NASA kutatóbázisán lévő egyeteme. Ide a világ minden részéből érkeznek vállalatvezetők, kormánytagok, kutatók és tudósok, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiai trendekkel, amelybe az űrtechnológiától kezdve, a 3D nyomtatókon keresztül az alternatív közlekedési eszközökig (pl.Tesla autó) szinte bármi belefér. Az egyetem szigorú felvételi feltételeit teljesítő jelöltek nem csupán egy igen intenzív képzést kapnak, hanem megismerkedhetnek a Szilícium-völgy most induló garázs-vállalkozásaival (start-upjaival), és betekintést nyerhetnek a legnagyobb cégek és szervezetek – NASA, Facebook, Google – működésébe. Arra is esély nyílik, hogy a kurzus végére létrejövő vállalkozásokat ezen cégek vezetői mentorálják, hiszen a résztvevők bizonyos esetekben befektetői tőkét kapnak ahhoz, hogy megfelelő ötlet és rátermettség megléte esetén beindítsák saját vállalkozásukat.

Miért éppen Magyarországról indult el a regionális verseny?
-Én 2011-ben vettem részt a Singularity University nyári képzésén, ahol megtudtam, hogy a néhány Global Impact verseny mellett, nincs közép-, dél-és kelet-európai verseny. Ekkor határoztam el, hogy 2012-ben megszervezem, hiszen erre a lehetőségre szüksége van a régiónak. Magyarország, mint rendezvényhelyszín evidens választás volt számomra, hiszen magyar vagyok, ez a legfontosabb. Nagyon szeretném, ha Magyarország egy innovációs központtá, tudásközponttá válhatna, ahol a régió tehetségei lehetőséget, képzést, segítséget, támogatást kaphatnak. Ráadásul földrajzi és kulturális adottságainál fogva is megfelelő erre a szerepre, hiszen pont Európa szívében fekszik.

Csaba hogyan került be a Singularity University képzésére? Milyen projekten dolgozott a képzés alatt?
-Amint említettem én az egyetem tavaly nyári 10 hetes képzésén vettem részt. A felvételi része volt egy olyan projekt kidolgozása, amely képes 1 milliárd ember életét 10 év alatt pozitívan befolyásolni. Az Én ötletem 3D-ben nyomtatott faházak voltak, amellyel a fejlődő országok lakosainak a lakhatási problémáját szeretnénk csapatommal megoldani. A képzés alatt, a csoporttársaimhoz hasonlóan, több izgalmas ötlettel gazdagodtam, amelyek közül a PlayEnergy projektet dolgoztuk ki csapatommal. A projekt az energia hatékonyság Zynga-a, azaz olyan vegyes valóság alapú játék fejlesztésén dolgozunk, amely izgalmas, szórakoztató. A játék közben pedig a játékos a saját energia felhasználását tudja csökkenteni. A játékosok egymás ellen is tudnak versenyezni (akár szomszéd vagy baráti körön belül) és az elért pontszámot később energia hatékonysági termékekre tudják konvertálni.

-Fantasztikus élményekkel tértem haza Amerikából. Nem véletlen hát, hogy legfontosabb tervem hazatérésem után az volt, hogy ezeket az élményeket minél több emberrel megoszthassam. Talán ezért is fogtam azonnal hozzá teljes állásom mellett, hétvégén és még éjszaka is a verseny szervezéséhez…
A Singularity University-nek a magyar AmCham (The American Chamber of Commerce in Hungary) is partnere.

Buza Edina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*