Húsvéti hangverseny a 100 Tagú Cigányzenekarral

A közel 30 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Holnap Szombathelyen lehetünk e csoda részesei, a 100 Tagú Cigányzenekar Húsvéti Nagykoncertjén.

Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak. A zenekar megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig, számot adva a magyar és cigány kultúra és a cigányzenekarra hangszerelt klasszikus zene magas szintű előadásáról. A zenekar, megalakulásától kezdve abszolút pozitív, image formáló emblematikus intézménnyé vált. Külföldi és hazai koncertjei alkalmával értéket, példát ad a többségi és kisebbségi társadalomnak, s így hidat és empátiát képez a két társadalmi réteg közt.

A 100 Tagú nem akármilyen együttes.
Az ország legjobb vendéglátós muzsikusai, az 1984-es Vonópárbaj győztesei, a Honvéd Művészegyüttes, a Budapest Tánc Együttes, az Állami Népi Együttes, a BM Duna Művészegyüttes, valamint a Rajkó Zenekar tagjaiból verbuválták össze a zenekart, olyan kiváló szólisták közreműködésével, mint a híres klarinétos Lugosi Tibor. Összesen 23 próba előzte meg a bemutatkozó koncertet, melyre 1986. március 22-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az abban az évben átadott Budapest Kongresszusi Központ „Pátria” termében került sor, telt ház előtt. A koncert hatalmas sikert aratott, a korabeli magyar sajtó szinte mindenhol címlapon hozta az eseményt, hosszasan méltatva a világon egyedülálló produkciót.


A magyar és cigány kultúra és a cigányzenekarra hangszerelt, klasszikus zene magas szintű előadásával fennállása óta a zene és a kultúra nagyköveteként több mint ezer koncertet adott Magyarország legkisebb településének kultúrházaitól kezdve a világ számos híres koncertterméig. Ennek egyik csúcspontja az 1998-as Lisszaboni Világkiállítás megnyitója volt, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje volt a főesemény.

Az egyesület jelenlegi elnöke “Buffó” Rigó Sándor, alelnöke: Lendvai “Csócsi” József, főtitkára: “Beke” Farkas Nándor, az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke pedig Cziffra György, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Középkeresztje és a Francia Becsületrend kitüntetettje, világhírű zongoraművész.

Tervezett műsor:

I. Felvonás:

Johann Strauss Jr.: A denevér

Gioacchino Rossini: Tell Vilmos – Nyitány

Johannes Brahms: V. Magyar tánc

Erkel Ferenc: Palotás

Victorio Monti: Csárdás

Pablo Sarasate: Zigeunerweisen

Ismeretlen szerző: Cimbalomszóló

Ismeretlen szerző: Balkán cigányparty

II. Felvonás:

Piotr Tchaikovsky: Virágkeringő (Diótörő balettből)

Johann Strauss: Éljen a Magyar – Polka

Johannes Brahms: I. Magyar tánc

Johann Strauss J.: Cigánybáró nyitány

Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia

Johann Strauss: Radetzky mars

+ ráadások

Dátum:    ápr. 08.
Műsorkezdés:  19:00
Helyszín:   Szombathely – AGORA – Művelődési és Sportház

Aki csak teheti, látogasson el a hangversenyre, maradandó élménnyel térhet majd haza.

Papp Gabriella

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*