Húsvét – amerikai módra

A Húsvétot az Egyesült Államokban a hagyományok szerint szenvedélyesen és nagyon vidáman ünneplik. A hosszú hétvégén egybeolvadnak, szorosan kapcsolódnak egymáshoz a templomi szertartások és a lazább közösségi ünneplések.

A Húsvét vasárnapok New York-ban és más nagyvárosokban felettébb érdekesek, szórakoztatók – hatalmas húsvéti parádékat, felvonulásokat tartanak, melyeken a résztvevők szép ruhákban és még szebb húsvéti fejdíszekkel pompáznak. A felvonulás vezetője húsvéti gyertyát vagy keresztet tart kezében.

Népszerű húsvéti szimbólumnak számít a húsvéti nyuszi és a tojásfa, utóbbit a XVIII. században Amerikába érkezett német telepesek mutatták be elsőként az országnak. Az amerikai emberek lassan megszokták a tojásfestést és díszítést, és ezeknek faágra aggatását.

Számos más országhoz hasonlóan a böjt előtti karneválok itt is megtalálhatóak. Húshagyókedden kezdődik például a híres Mardi Gras (Kövér Kedd) karnevál, melyre turisták ezrei érkeznek szerte az Államokból, de külföldről is New Orleans-ba. Sokszínű parádék, jazz-zenekarok koncertjei lépten-nyomon, továbbá utcabálok teszik igazán felejthetetlenné az eseményt. Karneváli királyt és királynőt is választanak, díszes trónszék várja őket.

A húsvéti ételek között megtaláljuk a sonkát, burgonyát, zöldségeket, de természetesen a tojás különleges szerepet kap: a kerti „tojásvadászat” minden gyermek kedvence, még az amerikai elnök is minden évben szervez tojásvadászatot a Fehér Ház kertjében. A tojások mellett a húsvéti nyuszi más édességeket is hoz, ezeket általában Húsvét vasárnapjának reggelén fedezik fel.

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*