Hawaii mesefalu magyar lakóinak hihetetlen története

Több oka is van annak, milyen indítatásból és hogyan kerülnek emberek, közösségek hálózaton kívülre: a bennszülött közösségektől, hippi tanyától kezdve, a hagyományos remeteségen, a vallási és más alapon szerveződő zárt vagy nyitott közösségeken át, a világtól elvonulók változatos csoportjaival találkozhatunk az egész világon. Csak a Hawaii-i Nagy Szigeten mintegy 40 olyan közösséget tartanak számon, amelyek életében a természettel való harmonikus együttélés, az emberek ökológiai lábnyomának minimalizálása az alapértékek egyike. Ez egyébként a Hawaii kultúrának általános és hagyományos jellemzője.

Hawaii nagyszigetén, az őserdőben bukkantunk rá Gáspár Andrásra és családjára. András, feleségével, kisgyermekükkel és felesége szüleivel közel 4 éve él a sűrű esőerdős területen Volcano településen. Hihetetlen történetükről és arról, hogy kerül egy magyar család Fen Forest térségbe, ahol előttük még ember nem járt, András és családja mesél nekünk.

Ági, Andris és kislányuk Skyia

Hihetetlen történetnek tűnik számomra, amit tesztek, és ahogy éltek. Mikor először beszéltünk őszinte leszek az első gondolatom és érzésem ami hatalmába kerített egy kis irigységgel párosult, meglepettség volt. Hogy lehet ez? Egy reggel felébredtetek Los Angelesben ahová sok ember álmodozva vágyik, és azt mondtátok: Elég volt! Elmegyünk és keresünk a világban egy helyet ahol előttünk még nem járt ember, és újrakezdjük jelenlegi eltorzult életünket?

Andris: – A reakciód általános, egy kis irigység általában előjön, és bár te a “meglepettség” szót használod, ennek variációi is általánosak mint a “kétkedés”, “kifogás keresése”, de mindenképpen egy mély érdeklődést látok sok emberben, melyeknek sokszor a meg-nem valósított álmok vagy ifjú vágyakozások adnak termőföldet.

-Azt fontosnak tartom hogy elmondjam, amikor megérkeztem Los Angelesbe 1993-ban, két héten belül tudtam hogy ez nem az a hely ahol az életemet leélnem, gyerekeket nevelnek, és általánosan békében éreznem magamat. Ennek sok oka van, esetleg egy másik kérdésben vagy cikkben visszatérhetünk rá mert érdekes téma, de ez fontos tényező. Los Angeles nagyon érdekes varos, hasonlóan New York-hoz, San Francisco-hoz, Las Vegas-hoz és persze sok más nagyvároshoz az USA-ban. Számomra a cirkusz is érdekes, de csak egy pár óráig, és egy idő után kimondottan idegesítő a sok bohóc, a trükkökre betanított állatok, az illuzionisták bűvész mutatványai stb. – természetesen metaforaként használom azt amit szórol szóra gondolok pl. Los Angeles-ről. Itt lehet karriert és hírnevet csinálni, de ennek nagyon nagy anyagi, erkölcsi, környezetvédelmi és egyéb “ára” van.

-A nagyvárosi élet, a sürgés forgás, a zajok, és általánosan a sok inger mint hirdetések/reklámok, hogy mindig egy csomó ember vesz körül, a forgalom, a levegő különböző illatokkal és szagokkal való túlterhelése, és sorolhatnám még amivel szemben egy vidéki vagy erdőben való élet teljesen más, nem való mindenkinek és vica versa. Meg a kettő egyveleget is sikeresen össze lehet harmonizálni szerintem.Én Budapesten születtem, és éltem 19 évet, miután lehetőségem volt tanulmányaimat Los Angelesben folytatni, valamint letelepedni további 19 éven keresztül. Ezalatt teljesen megbizonyosodtam arról hogy nem vonzódom a nagyváros adta lehetőségekhez, szórakozáshoz, és általános élethez.


-Nehéz nem észrevenni hogy ez a fajta életmód milyen hatással van az egész földre, a globális ekorendszerre, és a jövőnkre… és ez még csak a kezdet, egy exponenciálisan kibontakozó és beszámíthatatlan következményekkel járó tornádót kavartunk fel, az ipari forradalom óta történő magatartásunkkal. Azt hiszem érti az olvasó hogy hova megy ez a vonat, úgyhogy visszatérnek romantikusabb és közvetlenebb hangvételhez. Ahelyett hogy szónokolnék inkább megpróbálok személyesen és első kézből bebizonyosodni hogy van-e kiút ebből az értelmetlennek tűnő mókuskerékből. Persze ha valakinek pénze van, az más, engem inkább az érdekel, hogy elég-e egyszerűen csak eldönteni hogy az ember máshogy szeretne élni, és milyen követelményei és következményei vannak ennek a döntésnek attól függően hogy mekkora tőke (ami akár lehet ő) áll rendelkezésre, ennek a beindítására.

-Hogyan lehet ez a törekvés utána önfenntartó és ezzel egyetemben az emberi életnek teljességet nyújtó élmény. Mi az a minimum tagszámú kisközösség amely ezt meg tudja valósítani. Milyen es mennyi más kisközösségek rendszeréről beszelünk, stb. Nekem úgy tűnik hogy sok minden elvész egy olyan közösségben amely nem transzparens. Egy faluban nem nagyon vannak bűntények, lopások, mert mindenki ismer mindenkit, mint egy nagy család. Amikor már a szomszédainkat sem ismerjük akkor könnyű ismeretlenekkel szemben erkölcstelenül eljárni, aminek következményei vagy nincsenek, vagy nem nagyon szembesülünk velük gyakran.

Ahol előttük még ember nem járt

-Többször jártam Hawaii-on látogatóban turistaként, szörfözni és pihenni, hasonlóan a többi barátomhoz és ismerősömhöz ezért egész évben dolgoztam hogy 2 hetet töltsek ebben a paradicsomban. El sem képzeltem hogy milyen lenne és hogyan lehetne itt élni, mert valahogy automatikusan arra a következtetésre jutottam hogy ez annyira távoli, és valószínűleg azért nem csinálják sokan mert nagyon nehéz. Mit fogsz majd csinálni? Hogyan fogsz élni? Mit fogsz dolgozni? stb. Viszont az egyik (7-8) látogatásom alkalmával valami nagyon megütött. Amolyan 2-3 napig tartó lassú és kellemes szívinfarktushoz hasonlítanám, amely nem annyira fizikai hanem inkább lelki volt.

Elkészültek a második szint falai

-Valami mélyen megüt, felbugyog benned, érzed hogy sorsdöntő dolgokon mész át még akkor is ha nem tudod mi történik és hogy hová tartasz. Valami ilyesmi volt az érzés, és tudatosult az is hogy nem tudhatod a kimenetelét meg annak sem amit a megszokott komfortodban tervezel (munka, kapcsolat, karrier, család, ideológia, stb.), akkor miért félnek olyan ismeretlen tényezőktől amiknek a kimenetelét szinten nem tudod kontrollálni, függetlenül hogy mennyire próbálod. Sok szálon futottak az események és a kondíciók Los Angelesben Áginak és nekem is, ebben volt munka, lakás, barátok, terhesség, és sok más figyelemre méltó dimenzió, de a fő motiváció mindenképpen egy másfajta élet keresése, ahol többet lehetünk együtt, az hogy mit és hogyan csinálunk közvetlenebbül hat az életünkre (nem pedig a sok rendszeren átszűrődő értékcseréken keresztül kapjuk vissza a kezünk és agyunk munkáját termékek és szolgáltatások formájában, amely következtében a sok súrlódástól rengeteg a veszteség). Pl. az, hogy iszom-e reggel tejet, az nem attól függ hogy van-e pénz a bankszámlámon amiért dolgoztam, és elmentem a közértbe venni tejet amit egy számomra ismeretlen helyről és módon hoznak, hanem attól hogy fejtem e kecskét vagy tehenet előző este vagy hajnalban hátul az istállóban vagy nem.

Építkezés az esőerdőben, amikor a ló benéz az ablakon

-Hogy ez pontosan mit jelentett akkoriban még nem tudtuk, csak saccoltunk, reménykedtünk, kérdezősködtünk és kockáztattunk. Eddig minden rendben, de vannak nehézségek, hiányosságok amelyeket többé-kevésbé orvosolni lehet és kell is ha komolyan vesszük a kezdetleges elhatározásainkat, mely nyugodtabb élet, több és minőségi családi idő, több természet, játék, és általános boldogságról szóltak. Ezek teljességgel megvalósíthatóak, de idő, elhatározottság és türelem kell hozzá, ami nem mindig kordában tartható minden résztvevőnek ugyanúgy.

Harmóniában a természettel

Szerző: Offgrid. (Jelentése): hálózaton kívül, azaz függetlennek lenni az elektromos, az ivóvíz, csatorna, távközlés, gáz hálózatoktól, s hálózati szolgáltatásoktól, mint például a szemétszállítás és a posta. Ez többnyire azt is jelenti, hogy az offgrid emberek, közösségek távol, vagy távolabb kerülnek a lakott területektől, a természetben – dzsungelben, sivatagban vagy hegyek között élnek. Az élet e feltételeit egyénileg, illetve a kisközösségnek kell megteremtenie.

Mi volt az alapvető motivációtok?
Andris:- Az alapvető motivációi ennek az életmód és helyrajzi váltásnak nekem nem feltétlenül ugyanazok voltak mint Áginak (a páromnak), de köztük volt az egzotikum utáni vágyódás, gyermeki álmok, lakatlan szigetek, tenger, meleg levegő stb. Nálam a fontosabb motivációk a már fent említett “émelygés” az Égő városban, ahol az ember egyre jobban eltávolodik a természettől, egymástól, családtól, az igazi értékektől és elsősorban önmagától, attól hogy mit jelent embernek lenni ezen a bolygón, mekkora felelősséggel vagyunk megbízva az egész földet illetően.

Mindent újra kell tanulni az itteni körülményekhez alkalmazkodva

-Az én alapvető(en) személyes motivációim inkább spirituális és filozófiai eredetűek, amelyeknek a logikus következménye a “hogyan” – offgrid, önfenntartó, és ezen belül a kisközösségben való élet és legfőképpen a boldogság és egzisztenciálisan méltóságteljes és teljes értékű emberi élményének a megteremtése bárkitől és bármitől függetlenül. Röviden valahogyan úgy fogalmaznám meg hogy a boldogság keresése nem odakint, hanem idebent (rámutat a szívére). Erről a fantasztikus befele tartó utazásnak a lehetőségéről tereli el figyelmünket a nagyváros… de megint csak itt visszafognám magamat, hiszen ezek önmagukban új témák jéghegy-csúcsai.

A hawaii magyarok vidám csapata

Nem okozott a komfortos hálózati kiszolgálásból érkező számára megrázó élményt a megérkezés?
Andris:- Ágival mi gyakran jártunk kempingezni, mellyel ez az élmény a kezdetekben összehasonlítható. Ez a kempingezés egyre kényelmesebb, egyre érdekesebb, de jócskán vannak még megvalósítatlan tervek amelyek oda vezetnek amit átfogóan elképzeltünk és amiért érdemes itt lenni és csinálni ezt az egészet. A férfiaknak nagy átlagban kisebb fizikai, érzelmi igényeik vannak (tisztaság, kényelem, biztonság, stb.) mint a nőknek, ezért úgy gondolom (és tapasztalatból teszem) hogy nekik ez nagyobb megrázkódtatás. De több ezer éven keresztül ennél sokkal vadabb körülmények között fejlődött ki az ember, egészségesnek tartom hogy a nehézségek helyett inkább azt látnánk meg hogy milyen sokra vagyunk kepések önmagunk erejéből, mi van akkor ha összefogunk?

Becsületkassza: Így nevezik azt, ha valamit felügyelet nélkül vásárolunk, csak betesszük a pénzt, elvesszük a dolgot

Célotok megtalálni egy olyan életformát, amely összhangban van a természettel, nem terheli a környezetet, megvalósítani egy közösségi önellátó és önfenntartó élet feltételeit. Valóban megvalósítható ez az életforma?
Andris:- Mint taglaltam röviden felül, a célunk (célom) nem az offgrid, zöld, önfenntartó élet, ez inkább a módja a további sokkal mélyebb és fontosabb céloknak. Ez az ahogyan egyenlőre logikusan végiggondolva úgy látom hogy rövidebb-hosszabb időn belül az alapvető céljainkat meg tudjuk valósítani minél kevesebb áldozatok árán. Ez az életforma nemcsak hogy megvalósítható, hanem így élt az ember több ezer éven keresztül. Persze tagadhatatlanul kevesebb ideig és minőségben, ez tény, de ennek a lehetőségét megkérdőjelezni nem lehet. Azóta a technológiánk és a tudásunk messze felül szárnyalta azt amit ép ésszel még kontrollálni tudunk, úgyhogy amiatt nem kell félnünk hogy valami vadállat ugrik ránk bármelyik pillanatban, vagy éhen halunk mert nem találunk ételt. Ma más problémákkal néz szembe emberi mivoltunk.

A legtöbb emberben felvetődik a kérdés, hogy az életfeltételek megteremtésének egyik alapja a pénzbevétel, honnan tesztek szert jövedelemre távol a civilizációtól? 
Andris:- Azért nem vagyunk annyira távol a civilizációtól, és sok közösség, szolgáltatás, termékek forognak körülöttünk melyben részt tudunk venni, pénzt termelni vagy érteket cserélni (Pl, a szomszédban lévő 6 gyerek haját Ági levágja, és a mama átjön cserébe hozzánk állattartási tanácsokkal és segítséggel…eközben arra törekszünk hogy egyre több mindent megtanuljunk, elsajátítsunk és a saját, egyedi értékeinket ezáltal másra cserélhetjük. Egy ilyen csere-bere felszínhez pl. nagyon jó eszköz és lehetőség az internet és a különböző okos telefonok, amelyek hálózatáról nem próbálunk/akarunk leszakadni, ennek fenntartást és biztosítását a közösségen belül fontosnak tartjuk.

Hogyan lehet új alternatívát kínálni a fogyasztói társadalom helyett, s újraéleszteni a szolidáris kisközösségeket, visszaszorítva az egészségtelen egyéni versengést?
Andris:- Erre a kérdésre én is kíváncsian várom a választ, de amíg valaki megtalálja, úgy érzem ez az egyetlen módja annak hogy tiszta lelkiismerettel, boldogan és nyugodtan hajtsam le a fejemet minden este, példát mutassak bárkinek és arra tanítsam a gyerekeimet aminek az alapos megismerése és tisztelete után döntenek még fiatalon hogy mennyire akarnak közel kerülni a többség számára “normálisabb” élethez. Mivel kislányunk most 2 éves, erre még legalább 10 évünk van, amilyen időtávlaton belül úgy gondolom hogy a helyzet már magáért beszél, nem kell globális felmelegedésről vitázni, a környezetünk drasztikus szennyezéséről, újrahasznosításról, zöld energiáról… stb. Viszont ma még más a helyzet. Ha körülöttünk mindenki a “régi nótát fújja” akkor nehéz belekezdeni valami “újabb nótába”..ezért ezt itt “távol” mindentől könnyebb.

Szeretnétek kialakítani egy kisközösséget (család, rokonok, barátok, ismerősök), melynek tagjai hasonlóképpen gondolkodnak, mint ti, azonosak a céljaik, és akikkel jó együtt lenni. Hogy valósítjátok meg a közösség kiszélesítését?
Andris:–  A hozzáállássom hasonló egy bölcs mondáshoz, mely szerint “When the flower blooms, the bees come uninvited” – (szabad ford.  “Amikor kivirágzik, a méhecskék hívatlanul megjelennek” – és ez a tapasztalatom is. Igazából jelenleg több az érdeklődés szerintem mint amennyiről lehet/érdemes/idő van beszélni. Még nem tartunk ott hogy következtetéseket vonjunk le, értékelhessünk igazából, és főleg nem hogy tanácsokat adjunk másoknak. Mint többször elmondtam másoknak, ez inkább egy ellenállhatatlan belső késztetés kell hogy legyen, az legalább leküzdhetetlen, és nem kell túlkomplikálni csak beletörődni. Amíg viszont könnyen elő tudunk állni egy listányi érvvel hogy miért nem kellene ezt megpróbálni, addig én sem próbálok senkit sem rábeszélni.

Megérkeztek a kecskék

Milyen terveitek vannak a közeljövőben a fenntartható életmód propagálására, hogy minél több ember széles körben érdeklődjön a program iránt?
Andris:- Mint feljebb is említettem, nekem személy szerint nem célom senkinek sem a meggyőzése, a fenntartható életmódról, ez számomra úgy hangzik mintha valakit meg kell győznöm a pénzről. A pénz, hasonlóan az önfenntartó életmódhoz nem cél hanem eszköz. Persze sok ember a pénzről sem érti ezt, de ezért is jó példa. Az hogy az embernek önfenntartó életet/módon kell élnie magától értetődő eszköze annak hogy sokáig itt legyünk a földön, egészségben, békességben nemcsak egymással hanem a bolygó minden élőlényével (ez vonatkozik még az általam utalt szúnyogokra is). A fantasztikusan jó hír az az, hogy miután elértük az önfenntartást, olyan célt tűzhetünk ki magunknak amit csak akarunk, ez mindig is így volt. Ha viszont ezt az alapvető összefüggést nem értjük meg, és továbbra is hitelből élünk az élővilág rovására, egy idő után csődbe megyünk (szerintem már jocskán benne vagyunk), a környezetünk nem fogja tudni biológiai és genetikai fejlődés útján betömni az általunk ütött lyukakat.

Andrisék és a Mesefalu életéről hamarosan dokumentumfilmet készítünk, melyet lapunkban és a magyar sajtóban is bemutatunk. A mesefalu Facebook oldala ITT érhető el.

Gaál Rita

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*