Ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik

Hamarosan ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik a jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról – mondta a Washingtonban tárgyaló Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter. A jegybanki függetlenségről szóló szabályozásról, amelynek elfogadása a hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltétele, az EKB, az Unió, az IMF, a magyar kormány és a magyar jegybank jogi szakértői egyeztetnek majd. 

Nem sokkal korábban a Nemzetközi Valutaalap szóvivője azt mondta: nincs konkrét időpont a hiteltárgyalások megkezdéséről. Közben Szíjjártó Péter a miniszterelnök szóvívője azt mondta, a kormány bármely percben készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat. Mint mondta Magyarország makrogazdasági adatai egyértelműen biztatóak. Eközben a londoni elemzők azt mondják, hogy Magyarország rövid távon továbbra is finanszírozni tudja magát. A Morgan Stanley szerint Magyarország az első negyedév végéig az idei egész évi bruttó finanszírozási igény 28 százalékát teljesítette, ami ‘nagyjából megfelel a célnak’.Magyarország visszatérése a külső adósságpiacra nem valószínű addig, amíg a nemzetközi hitelezők arra a megállapításra nem jutnak, hogy az ország teljesítette az új IMF/EU-program ‘összes előfeltételét’.

Bár a nemzetközi hangulat jó, a magyar költségvetés finanszírozható, az ország továbbra is sérülékeny helyzetben van, ezért a QUAESTOR szerint nélkülözhetetlen és sürgető az IMF/EU-megállapodás. A jegybanki alapkamat is csak ezt követően csökkenhet fokozatosan. Háda Bálint, a QUAESTOR vezető pénzügyi elemzője azt mondta, hogy a piac optimizmusa könnyen eltűnhet. Magyarország leginkább a magas államadósság melletti alacsony növekedés és magas infláció miatt sérülékeny. A bővülés szerkezete nem javult, a növekedés legfeljebb 0,5 százalék lehet az idén, de ha a német kilátások romlanak, recesszióba kerülhet a gazdaság. Hasonlóképpen nyilatkozott a GKI vezérigazgatója is. Vértes András szerint Magyarországon idén recesszió lesz. Úgy véli, az IMF-megállapodást a piac ki fogja kényszeríteni, a forint ugyanis a gazdaság megítélésétől függ. Prognózisuk szerint a megállapodás előtt 285-320 forint, a megállapodást követően viszont akár 265-290 forint körül is mozoghat majd a forintárfolyam.

Forrás:OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*