Kitüntetést kapott a Hawaii egyetem magyar kutatóprofesszora

Csiszár Katalin, a University of Hawaii professzora a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Bokor Balázs nagykövettől a magyar orvostudomány nemzetközi hírnevének öregbítéséért, a magyar-amerikai orvosi, kutatási és egyetemközi kapcsolatok fejlesztéséért végzett tevékenységéért.

Prof. Dr. Csiszár Katalinnak a honolului tiszteletbeli konzuli megbízást Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul adta át 2011. év végén.

Dr. Csiszár Katalin, a Hawaii Egyetem Orvosi Kar Rákkutató Központjának kutatóprofesszora. A kutatóprofesszorral készített interjúnkban hamarosan olvashatnak róla, hogy a magyar orvostudomány nemzetközi hírnevének öregbítéséért és a magyar- amerikai orvosi és egyetemközi kapcsolatok fejlesztésért végzett tevékenysége ismerté váljon az Amerikában illetve Magyarországon élő emberek előtt is.

A magyar-amerikai kettős állampolgárságú Csiszár Katalin a József Attila Tudományegyetemen szerzett molekuláris biológiából summa cum laude minősítésű diplomát 1981-ben, majd a Szegedi Orvosi Egyetemen 1983-ban szintén molekuláris biológiából Ph.D. fokozatot. 1985–86-ban a párizsi Pasteur Intézetben, 1987–88-ban pedig a müncheni Max-Planck Intézetben folytatott a génszabályozással foglalkozó posztdoktori tanulmányokat. Utolsó éves szegedi orvoskari hallgatóként 1980–81-ben az Utrechti Egyetemen kutató asszisztense volt. 1982–83-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetem Mikrobiológia Tanszékén dolgozott kutatóként, majd 1984 és 1989 között vezető kutatóként. 1989-től az Egyesült Államokban dolgozik, a Hawaii Egyetemen először 1996-ban kutatott, majd itt is telepedett le. 2002 óta a Hawaii Egyetem Rákkutató Központ Kiegészítő és Alternatív Orvostudományi Tanszékén professzor.

Tudományos munkássága rendkívül termékeny, száznál jóval több, angol nyelven írt tudományos publikációval rendelkezik, több rangos szakmai esemény meghívott előadója, számos tudományos társulat tanácsadója, konzulense. Tudományos társaságok, köztük a New York-i Tudományos Akadémia és az Amerikai Rákkutató Társaság tagja. Oktatói és kutatói munkássága mellett kiemelt figyelmet fordít a magas színvonalú orvosképzésre egyetemi, rezidensi, doktori (Ph.D.) és posztdoktori képzési formákban egyaránt, amelyek során megkülönböztetett törődéssel igyekszik segíteni a magyar diákokat. Tevékenységének köszönhetően magyar diákok sora tanulhatott, kutathatott a Hawaii Egyetemen. A Hawaii Egyetem Csiszár Katalin tevékenységének köszönhetően vált a hawaii magyarság egyik meghatározó szellemi központjává. Dr. Csiszár önzetlenül segíti a helyi magyar közösséget.
Az ünnepségen Neil Abercrombie kormányzó is elismerő oklevelet adott át a magyar professzornak. A kormányzó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Csiszár szakmai tevékenysége Hawaii Állam tudományos hírnevét is öregbíti. Csiszár Katalin a kitüntetést megköszönő beszédében azt hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számára a magas magyar elismerés.
Nagy öröm az 1961-ban Nobel díjat kapott Békessy György nyomdokaiban haladni, aki a Hawaii Egyetemen folytatta kutatómunkájának nagy részét. Ez a múlt egyben arra is kötelez – mondta –, hogy a minőség, a kiválóság hagyományait kövessük.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*