Bunyik Béla hollywood-i reflektorfényhez segíti a magyar tehetségeket

Bunyik Béla az Entertainment elnökeként szoros kapcsolatokat ápol a Los Angeles-i magyar főkonzulátussal, amellyel közösen szervezte az eddig Amerikában megtartott filmfesztiválokat. A kiváló producer filmtámogatói tevékenysége eredményeként a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a múlt évben Bokor Balázs nagykövettől, a Los Angeles-i főkonzultól. A filmes szakemberrel, Tamás István az Amerikai – Magyar Hírújság főszerkesztője beszélgetett.

– A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült az eddig végzett eredményes filmes munkájáért. Mennyire érte Önt az elismerés váratlanul?
– Nagy megtiszteltetés volt számomra a kitüntetés, különösen azért, mert Magyarországon is értekelték az itt végzett munkásságomat. Az igazság peddig az, hogy teljesen váratlanul ért.

– Mikor jutott arra az elhatározásra, hogy a szórakoztatóiparon belül a filmszakmát választja hivatásául?
– Érdeklődésem a film iránt nagyon régen kezdődött. Mivel már kisdiákként szerencsém volt egy ifjúsági filmbe bekerülni. Azon a nyári forgatáson a pasaréti stúdióban láthattam Gertler Viktort rendezni, olyan színészekkel, mint Gózon Gyula és Ruttkai Éva. Ez az élmény indított el bennem valamit. Ez a gyerekkori ismerkedés a filmkészítéssel szeretette meg a szakmát velem.

– A Magyar Producerek Szövetsége megbízta Önt, hogy a Szövetség észak-amerikai képviselője legyen. Fontosnak tartja Ön, hogy a filmgyártó cégek között a közös projektek által is erősödjön a kapcsolat?
– Egy filmnek az elkészítése, mint ismeretes, sok pénzbe kerül. Egy olyan kis országban, mint Magyarország, majdnem lehetettlen a gyártási költségeket visszatériteni. Europában ma már, több ország együtt, közösen készit el egy filmet, ezért a magyar producerek is koprudukciókban gondolkoznak. Az utóbbi években már több Magyar filmnek volt külföldi partnere. A kapcsolatteremtés az amerikai független producerekkel a magyar producerek számára nagyon fontos.

– Entertainment elnökeként, kiváló kapcsolatban van a Los Angeles-i magyar főkonzulátussal, amellyel közösen már több filmfesztivált is szerveztek. Milyen filmek kerülnek bemutatásra egy ilyen fesztiválon?
– Együttműködésünk a Los Angeles-i magyar főkonzulátussal 20 éves, még Márton András, az első Los Angeles-i főkozul idejében kezdődött. Bokor Balázs főkonzul úr pedig, akinek különleges az affinitása a magyar kultúra, ezen belül a film iránt, fejlesztette tovább ezt a kapcsolatot, amit az évek során minden magyar konzullal tartottunk.

– Hol és milyen filmek szerepelnek általában egy filmszemlén?
– A februáronként Budapesten megrendezésre kerülö filmszemlén van alkalmam az évi terméket megtekinteni, és kiválasztani a Los Angelesi fesztiválon bemutatásra kerülő filmeket, ahol egy keresztmetszetet szeretnénk adni a sok arcú magyar filmgyártásnak.
A cél, a műsort minnél színesebbé tenni, és, ha lehet mindenki számára mutatni valami érdekeset, legyen az, akár vígjáték vagy dráma. Műsorunkban a játékfilmek mellett, egyaránt helyet találnak a dokumentum, rövid, kisérleti és diák filmek is. Sőt, már rajzfilmet is bemutattunk első fesztiválunkon; Jankovics Marcell, Az ember tragédijája c. filmjéből a Falanszter jelenetet. Természetesen, a Filmszemlén díjnyertes filmek is mindig szerepelnek műsorunkban. Filmjeinket angol felírattal vetítjük, hogy minnél nagyobb közönséget érjünk el.

– Elismert szakemberként, hogy értékelné a magyarfilm helyzetét? Lát esélyt arra, hogy sikerül a magyar filmekkel bekerülni az amerikai piacra?
– A feladat nem könnyű, mivel a verseny igen erős, hiszen mindenki az amerikai piacra kacsingat. Ha egy film Amerikában sikeres, akkor az egész világon felfigyelnek rá, ami nemzetközi eladást garantálhat.
A magyar filmgyártás jövője, Andy Vajna, nagysikrű Hollywood-i magyar származású producer kezében került, akinek szakmai tudása és tapasztalatai nagyon hasznosak lehetnek a magyar producerek részére. Részemről, nem csak azért mert, alapjában optimista beállitottságú vagyok, de Andy irányításával az amerikai piacon a siker megvalósítható lehet. Már megtörtént a magyar filmkészítés átszervezése, megkezdődött a forgatókönyviró képzés is, ami az alapja egy jó filmnek.
Magyarországon tehetségben nincs hiány, sok tehetséges fiatal van a szakma minden terülén.

Tudomásom szerint Ön egy társadalmi megbízatást kapott, ami nem jár fizetéssel. Mi lesz a feladata, a munkája ebben a szövetségben?
– A kapcsolatokat fogjuk erősíteni az amerikai független producerek és a magyar producerek között, amellyel produkciókat kivánunk Magyarországra irányítani. A magyar filmes szakemberek magas fokú szakmai tudását fogom ismertetni, a lehető legszélesebb amerikai producerek körökben.

– Ön előtt a Magyar Mozgókép Közalapítvány megbízásából Návai Anikó látott el hasonló feladatot, viszont ő fizetést is kapott, és irodát tartottak fent számára Los Angelesben. Ön mégis minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalta el a megbízást. Ennyire a szívén viseli a magyarfilm sorsát?
– Én nem Hollywood-i pletykákat akarok küldözgetni Magyarországra, hanem az új magyar tehetséggel fogom megismertetni Hollywood-ot. Ahol már korábban, mi magyarok magas szinten bizonyítottunk ebben a szakmában.

– Vannak már konkrétumok, elképzelései, tervei az amerikai, magyar együttműködésről?
– Kapcsolatokat fogunk teremteni az ország különböző városaiban működő produceri szövetségekkel. Korábbi tapasztalataimat felhasználva; Golden Globe és Oscar kampányokat fogunk szervezni. A már hagyományos, évenként megjelenő Los Angeles-i fesztivál mellett, két-három havonta, magyar filmet fogunk vetíteni az American Cinemateque országos hálozatán keresztűl. Most készűl a magyar producerek internettes portáljának angol nyelvű változata, ahol mindenkinek lehetőséget adunk  megjelenni a szakmából. Természetesen a helyi magyar konzulátussal való szoros együttműködést továbbra is fent kívánjuk tartani. További tervekről májusban fogok Budapesten a producerekkel tárgyalni.

Amerikai Hírújság

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*