Zöldkártyát kapnak a magyar szabadalmak USA-ban

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala és a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala csütörtökön megállapodást írnak alá, amelynek eredményeképpen felgyorsul és egyszerűbbé válik az Egyesült Államok és Magyarország között a szabadalmak elismerése.

David Kappos 2009 augusztusa óta tölti be az amerikai Kereskedelmi Minisztérium szellemi tulajdonért felelős miniszterhelyettesi és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának igazgatója pozíciókat. Ebben a szerepében a Barack Obama elnök és a kereskedelmi miniszter tanácsadója a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekben.

A mostani megállapodással Magyarország felkerül az úgynevezett Patent Prosecution Highway (PPH) programba, amely egy gyorsított vizsgálati folyamat, melynek segítségével leküzdhetők a nemzetközi piacokra való bejutás akadályai. Egyre nagyobb igény mutatkozik magyar kérelmezőktől arra, hogy ugyanazt a szabadalmat több országban jegyeztessék be, és a PPH egy gyorsabb és hatékonyabb szabadalmaztatási eljárást tesz lehetővé mind a magyar kérelmező, mind a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala számára. A program keretében a nemzeti szabadalmi hivatalok jogosulttá válnak arra, hogy a kérelmező anyaországában működő hivatal által elvégzett munkát hasznosítsák, ezáltal csökkennek a bejegyzéssel kapcsolatos költségek.

Az eseményen felszólaló amerikai magyar feltalálók között ott lesz István Gorog, Lisziewicz Julianna és Kamilo Feher. Gorog alapította a CAPA Technologies, Inc.-et, egy high-tech vállalkozást, amely energia-hatékony kijelzők és napenergiával előállított áram fejlesztésére szakosodott. A Genetic Immunity vezérigazgatója, Lisziewicz Julianna a személyre szabott immunterápia kutatásával, fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. A Digcom Inc. alapítója, Feher pedig a vezeték nélküli kommunikációs technológiák úttörő jellegű fejlesztésével lett elismert, és több mint 70 amerikai és számos nemzetközi szabadalom birtokosa.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*