Nyulak pusztítják a skót felföldet

Egy új riport szerint nyulak okoznak eróziót és pusztítják a hegyvidéki növényeket Skócia egyik legszebb vidékén. A Storr szikla a Trotter hegyvonulat egyik legmagasabb pontjai közé tartozik. A hegyvidék folyamatos megfigyelését végző kutatócsoport a nyúlpopuláció számának csökkentését javasolja a természetvédelmi terület megóvása érdekében.

A bárányok legeltetése a hegyvonulaton szintén üdvös lépésnek tűnik. A terület a skót kormány tulajdonába tartozik és egyben természetvédelmi terület, amit a csak itt termő felföldi növények megóvása érdekében hoztak létre. A Macaulay és a James Hutton Intézet tudósai hosszútávú megfigyeléseket végeznek annak érdekében, hogy felbecsülhessék a bárányok és nyulak legelésének hatásait.

 
A Skót Nemzeti Örökség számára készített tanulmányukban kifejtették, hogy a kevesebb birka legeltetésével, a talajerózió mértéke is csökkenne. A legeltetés teljes betiltásával pedig beavatkozás nélkül megoldódhatna a probléma.

A tudósok a nyúl populáció jelenlétének kártékony hatására is felhívják a figyelmet, hiszen ezeknek az állatoknak is nagy szerepük van a talajerózió kialakulásában. Habár a nyulak számának csökkentése jelentős befektetéseket igényelne, bőségesen megtérülne a befektetett energia, hiszen még így is elenyészőek a kiadások azzal szemben, amit az elpusztult környezet helyreállítása igényelne – írja a BBC.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*