Nagy lesz a tét hétvégén

Ezen a hétvégén nagy feladat vár a magyar kézilabdásokra. Szombaton vagy vasárnap eldől, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott ott lehet-e a londoni olimpiai játékokon. Mocsai Lajos szövetségi kapitány az elutazás előtt úgy fogalmazott – “a göteborgi tornán a sportág jövője is a tét.”

A csapat vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy szárazföldi csapatjátékban kizárólag a férfikézilabda-válogatott szerezhet kvótát. A férfi vízilabdázók már kijutottak az olimpiára, míg a női pólósok majd egy hét múlva Triesztben biztosíthatják helyüket a tornán, ugyanakkor más csapatsportágnak esélye sem volt kiharcolni a londoni indulási jogot, a női kézilabdázók pedig döbbenetes módon nem jutottak ki sem a vb-re, sem az olimpiára.Amióta az olimpiákon szerepel a kézilabda, mindig indult a magyar csapat, leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékokat, amikor több szocialista országgal együtt Magyarország lemondta a részvételt.

A férfi szakág 1936-ban, majd 1972 óta folyamatosan olimpiai szám, a női kézilabdások pedig 1976 óta küzdhetnek az érmekért, a magyaroknak egy vagy két válogatottjuk mindig kiharcolta a részvételi jogot. Ha most a Mocsai-csapat elvérzik, akkor megszakad ez a sorozat.

Amint a szövetségi kapitány hangsúlyozta: a sportágban egyre nehezebb rostákon kell átjutni ahhoz, hogy megszerezhető legyen az olimpiai indulási jog. Ha egy csapat nem lesz vb-n vagy Eb-n aranyérmes – kedvező esetben második -, akkor is az élmezőnyben kell végeznie, mert ellenkező esetben nem indulhat selejtezőn, és ráadásul még a kvalifikációs tornán is jól kell szerepelni.

“Néhány hónap leforgás alatt többször is csúcsformába kell kerülni a válogatottal, és akkor még a klubcsapatokról nem beszéltünk. Pokolian nehéz, de ennek a kihívásnak kell megfelelni” – tette hozzá Mocsai.

A nemzetközi szövetség (IHF) a 2008-as pekingi játékok előtt vezette be az ilyen jellegű kvalifikációs tornát. A magyar női válogatott 2008 márciusában, Bukarestben selejtezett, a lengyelek, valamint a japánok legyőzésével és a románok mögött végül másodikként jutott tovább, az olimpián pedig a negyedik lett. A férfiak akkor nem jutottak el a selejtező tornáig.

A férfi válogatott pénteken Macedónia, szombaton Brazília, vasárnap pedig a házigazda Svédország ellen mérkőzik Göteborgban. A négyes első és második helyezettje szerez londoni kvótát. Rendkívül nehéz mérkőzések lesznek ezek. Mocsai szerint rögtön az első találkozó vízválasztó lesz, hiszen a papírforma alapján a magyar és a macedón csapat küzd a második helyért, az első helyre  a svédek fő esélyesek, míg a brazilok vélhetően nem szólnak bele a továbbjutás kérdésébe.

“A macedónok már nem egy-két játékosra építik csapatukat. A januári Európa-bajnokságon is bebizonyították, hogy kiváló játékerőt képviselnek, ötödikek lettek, vagyis több nagy nemzetet megelőztek. Persze a legjobbjuk, az Eb-gólkirály Kiril Lazarov elleni védekezést meg kell oldani, sajnos ebben Ilyés Ferenc nem segíthet, az ő sérülése érzékeny veszteség” – mondta a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy a macedónokat legalább 1500, Svédországban élő honfitársuk buzdítja majd a helyszínen.

“A brazilok roppant kellemetlen, az európai csapatok számára furcsa stílusban játszanak, és mindezek mellett gyorsak, atlétikusak. A svédek játéktudása kiemelkedik ebből a csoportból, és a hazai pálya is őket segíti majd” – tette hozzá a vezető.

A válogatott gerincét a tavalyi svédországi vb-n hetedik, és az idei szerbiai Eb-n nyolcadik együttes alkotja. A januári kontinenstornához képest változás, hogy két sérült, Iváncsik Tamás és Ilyés nem utazhat Göteborgba, ellenben Lékai Máté felépült, és ismét bevethető a 40 éves Perez Carlos. Ő az életkora miatt szünetet tarthatott az Eb alatt.

A göteborgi olimpiai selejtező programja:
péntek:
14.45: Magyarország – Macedónia
17: Svédország – Brazília

szombat:
13.45: Magyarország – Brazília
16: Macedónia – Svédország

Papp Olivér

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*