Költészet napja

Kilencvenhat költő olvassa fel verseit a költészet napján, április 11-én a Thália Színház Mikroszkóp Színpadán a másodszorra megrendezendő Versmaratonon, amely az idén kiegészül egy egynapos költészeti könyvvásárral is. A maratoni felolvasásba a közmédia csatornái is többször bekapcsolódnak majd.

Mint a keddi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, a rendezvényen próbálják ki élesben a Látvány Stúdió elnevezésű új hangstúdiót, amely a Thália Színház és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésével jött létre, és amelyet április 10-én adnak át.Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója elmondta: a Látvány Stúdió hatalmas, hangszigetelt üvegablakán keresztül a Nagymező utcán sétálóknak is lehetőségük lesz bepillantani a bent folyó munkába, felolvasásokba, interjúkba, hangjátékok felvételébe.

Első alkalommal a költők vehetik birtokukba a stúdiót, ahol valamennyi előadó felolvas néhány verset – tette hozzá a direktor, aki szerint a Versmaraton befogadása a színháznak kötelessége volt, és egyben nagy megtiszteltetés is. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója kiemelte: a közmédia fontos feladatának tekinti a minőségi magyar kultúra támogatását. Ez nem merül ki abban, hogy rögzítik a fontos eseményeket, hanem igyekeznek egyéb módokon is segíteni a magyar kultúrát – fogalmazott, megjegyezve, hogy a közmédia szerepet vállal események, rendezvények előkészítésében, szervezésében is. A Látvány Stúdió kapcsán elmondta, hogy a színház az építést vállalta magára, és az MTVA végezte a stúdió technikai berendezését. A Versmaraton idejére a közmédia 20 munkatársát delegálják a helyszínre – tette hozzá Böröcz István.

Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a közszolgálati csatornákon már az indulást követő első hónapokban hallható volt kortárs költészet, az első vers – egy rádiós témájú paródia – 1924-ben hangzott el. A vezérigazgató kiemelte: a Versmaratont a rádió munkatársai nemcsak közvetítik, hanem rögzítik is, emellett a Vers napról napra című műsorban is hallhatók lesznek a felvett költemények. A rendezvény a Kossuth Rádió honlapján és a hirado.hu-n is követhető lesz.Tornai Szabolcs, Magyar Napló szerkesztője a Versmaraton legfontosabb céljának azt tartotta, hogy tudatosítsa a magyar olvasókban a magyar költészet “csúcsteljesítményeit”.  “Magyarország költészeti nagyhatalom” – fogalmazott a szerkesztő.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke közölte: Az év versei 2012 című antológiában, amely a Magyar Napló Kiadónál jelent meg, valamennyi, a műsorban elhangzó vers olvasható. A Magyar Napló Kiadó, az MTVA, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió, a Thália Színház és az irodalmi, társadalomtudományi kiadókat tömörítő Könyves Szövetség szervezésében megvalósuló, ingyenesen látogatható Versmaratonra délelőtt 11-től este 11-ig várják a közönséget április 11-én, József Attila születésnapján, a költészet napján.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*