Háromezer éves kelta ékszer

Ronald Johnson a szabadidejét sokféleképpen üti el, ám legkedveltebb elfoglaltsága a fémkeresőzés.

 

Ennek a hobbijának hódolt akkor is, amikor elvetődött az Észak-Írországi Fermanagh grófság területén lévő tőzegmocsárhoz. Rendkívül meglepődött, mikor jelzett a műszer, bár a lelet feltárásakor kissé csalódott lett. Előhúzott egy régi automobilból származó rugót, melynek tisztogatásakor kiderült, hogy semmiféle köze nincs a járművekhez. Annál inkább a kelta kincsekhez. Így történt hogy Ronald Johnson ritka, 3000 éves aranyékszerre bukkant, viszont akkor ő ezt még nem is sejtette.

Johnson letisztogatta a rejtélyes fémtárgyat és elrakta. Évekig elő se vette, nem foglalkozott vele különösképp egészen addig, míg a kincskeresők lapjában észre nem vette egy tekert aranyékszer fényképét. Ezek után elvitte a leletet az Armagh grófságbeli Múzeumba. Azóta kiderült, a férfi a kelták egyik legfontosabb ékszerére, a torquesre bukkant.

A 119 centiméteres csavart ékszer körübelül 3100 – 3300 éves lehet, anyaga 87 százalék aranyból és 13 százalék ezüstből áll. Értékét a British Múzeum szakemberei állapítják meg.

Mint Greer Ramsey, az Armagh grófságbeli Múzeum szakembere rámutatott, az ékszer neve a latin “torqueo” (tekerni) szóból származik, utalva az ékszer eredetileg jellemző, tekert formájára. Eddig 10 torques került elő Írországban, 38 pedig Nagy-Britanniában. A vezetők, harcosok és előkelő nők ékszere volt, néha karkötőként, néha nyakperecként viselték. A most előkerült ékszer tekintélyes méreteiből kiindulva azonban valószínűsíthető, hogy derékon viselhették.

Szakértők nem tudják megmondani, hogyan kerülhetett az ékszer a mocsárba. Egyesek szerint előfordulhat, hogy a tulajdonos halála után temették el, mások azt mondják, a kelták ezt az ékszert az isteneknek ajánlották fel.

 

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*