Színházak éjszakája – 7-8 ezer látogató

Március 31-én, a Fővárosi Önkormányzat tizenhárom színházában egyetlen éjszakára megváltozott minden.
Rendkívüli sikerrel, óriási érdeklődés mellett és felettébb jó hangulatban zajlott az első színházak éjszakája Budapesten. A főváros neves színházai, színészei különleges, egész estés programsorozattal várták a közönséget, hogy bemutathassák színes, sokoldalú arcukat. 7-8 ezer ember szeretett volna bejutni a rendezvényekre, ám a színházak befogadóképességéhez képest a vendégek száma túl soknak bizonyult. Egyes programokra sajnos sokan nem is jutottak be.

A színházak éjszakáját idén először rendezték meg Magyarországon. Az eseménysorozat szombat délutántól vasárnap hajnalig tartott. Mitől volt ez az éjszaka más, mint a többi? Attól, hogy a függöny korábban gördült fel a megszokottnál. Attól, hogy most arra kérték a közönséget, ne csak nézők legyenek, vegyenek is részt a játékban, és attól, hogy egészen hajnalig a színházé volt a főszerep! A fővárosi teátrumok új oldalukról, rendhagyó, interaktív programokkal, kiállításokkal, új előadásokkal és beszélgetésekkel mutatkoztak be.


A fővárosi színházak közös eseményét Tarlós István főpolgármester nyitotta meg március 31-én, 16 órakor a Városháza téren. Egy színházi fotókból és plakátokból álló kiállítással – amely egy hétig lesz látható a téren – indították útjára a Színházak Éjszakája programsorozatot.

A kulturális programban részt vevő színházak: a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház voltak.


Komáromi György, a projekt főkoordinátorának becslése szerint 7 és 8 ezer között lehetett a látogatók száma. Mintegy 7 ezer – az összes programra érvényes, egységes – belépő után állították le az eladást. Néhány érdeklődő még vásárolhatott karszalagot egy-egy helyszínen, ahol még volt szabad hely.

A gazdasági igazgató minden helyszínt végigjárt a színházak éjszakáján, és megjegyezte, hogy nagyon sok helyen jelentett problémát az óriási tömeg. Állítása szerint jövőre megoldást kell találni, hogyan legyen elkerülhető, hogy sok néző kívül rekedjen a falakon. Úgy vélte hamarosan akár országos szintűvé is válhat a rendezvény.

Papp Gabriella

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*