Népszerű az elektronikus számlafizetés

Kölcsönös előnyöket kínál az elektronikus számlafizetés az ügyfeleknek és a szolgáltató társaságoknak: előbbiek körében az ügyintézés időigénye a korábbi töredékére csökken, míg a számlakibocsátóknak a díjfizetési fegyelem jelentős javulását hozta a rendszerhez való csatlakozás. A környezetvédelmi szempontok érvényesüléséről már nem is beszélve.

Közel kétszerese a fegyelmezetten fizetők aránya az elektronikus rendszeren belül a hagyományos csatornákhoz képest – derül ki az elektronikus számlafizetés egyik vezető magyarországi szolgáltatója, a Díjnet Zrt. által végzett lakossági felmérésből. Eszerint a hagyományos rendszerekben fizetők kevesebb, mint fele tartja be a fizetési határidőt, ezzel szemben a csoportos beszedést választó Díjnet-ügyfelek automatikusan a határidő napján tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek.

Ez a kör a teljes Díjnet-ügyfélállomány közel harmadát teszi ki. A fizetési fegyelem azonban az online bankkártyás fizetést és az internet bankot használó ügyfelek körében is átlag feletti: előbbinél 71, utóbbinál 76 százalék a fizetési határidőt betartók aránya.

„A különböző fizetési lehetőségek közül a bankkártyás fizetés aránya növekedett a leginkább az utóbbi néhány évben, az élen továbbra is a csoportos beszedés áll” –tájékoztat Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója. „A lakosság számára a díjfizetés gördülékenysége és gyorsasága az elektronikus rendszer legfőbb előnye” – teszi hozzá.

Az elektronikus számlabemutatási és -fizetési rendszert működtető Díjnet Zrt. friss kutatása szerint egy-egy felhasználó átlagosan két számlát kezel a rendszeren – egy-egy számla átlagos havi értéke 9 620 forintot tesz ki – míg az ügyfelek közel egyharmada már három vagy annál több szolgáltatóval áll kapcsolatban.

A jelenlegi választékból egyetlen ügyfél ideális esetben akár hét különböző számlakibocsátónál is regisztrálhat a rendszerben. Ezzel egy budapesti lakos az összes fővárosi közmű (Főtáv/Főgáz, Elmű, valamint Díjbeszedő: víz, csatorna, szemétdíj), továbbá a UPC felé a Díjneten keresztül egyenlítheti ki számláit, ha pedig egy vidéki nyaralóval is rendelkezik, az ottani közműszámlákat (DRV, E.On) is a rendszerre bízhatja. E mellé társul még az Union Biztosító, amely felé szintén a Díjneten keresztül is kényelmesen, online rendezhetők a díjak.

(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*