Teljes kipusztulás fenyegeti a vidrákat

Újabb állatfajtát fenyeget kihalás Olaszországban. Kevesebb mint kétszázötven egyedre csökkent az olaszországi vidraállomány, pusztulásukat az ember okozza.

Egész Európában csökken a vidrák száma, de Itáliában a teljes eltűnés veszélyezteti őket – figyelmeztetett az olasz sajtóban a trieszti egyetem kutatócsoportja, amely az erdészettel közösen mérte fel a vidrapusztulást. Az egykor az egész félszigeten és Szicíliában is elterjedt európai vidra (Lutra lutra) ma már Olaszországnak csak három területén található meg: a déli Basilicata-Calabria közötti Pollino nemzeti parkban, az abruzzói Majella nemzeti parkban és az alpesi Ticino-Alto Adigében.

A vidrák kihalása évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor 1963-73 között az orvvadászok hatszáz állatot öltek le. Tiltott vadászatukat azóta sem sikerült teljesen megállítani. Az állományt tizedelik az autóbalesetek is, de a vidrákat mindenekelőtt természetes környezetük eltűnése pusztítja – állapította meg a vizsgálat. A ragadozó emlősállat a halban gazdag folyók mentén él, és az egyre hosszabb száraz évszakok, a környezetszennyezés, valamint az olasz folyók halállományát szintén pusztító féktelen horgászat szabályosan felszámolta a vidrák táplálékszerző területeit. Ezért élnek ma már kizárólag védett természeti parkokban. A trieszti egyetem külön honlapot indított (http://www2.units.it/lontra/), amelyre az Itália esetleg más részein látott vidrákról szóló jelzéseket várnak.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*