Hattyúrém Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyság leghosszabb csatornájának két mérföldes szakaszán egy hatalmas hattyú tartja rettegésben az embereket: mindenkit elűz a saját portájától. A hattyú beceneve Tyson, a híres ökölvívó után. Gyakran banditaként is emlegetik. – írja a The Sun.


A másfél méter magas madár, melynek óriási, 2 méter 40 centi a szárnyfesztávolsága, kegyetlenül támad evezősökre, kenusokra, sőt túrázókra is, akik éppen arra sétálgatnak a folyóparton. A hattyú Nagy-Britannia leghosszabb mesterséges vízi útjának egy szakaszán Northamptonshire-ben, Bugbrooke városának közelében “rémuralkodik”. Tyson viselkedése annyira rossz, hogy ezt a három kilométeres szakaszt már megbélyegezték ’no go’, azaz ’ne menj’ területté. A hatalmas hattyú mindenkit megfutamít saját birodalmán belül.


Egy incidensről videó is készült. Egy közeli kocsma szakácsa lencsevégre kapta, ahogy Tyson egy, a kajakjával felborult fiút támad meg, és bántalmaz hatalmas szárnyaival. A fiatal, Joe Davies a következőket mondta: „Igazán pánikba estem, még a lélegzetem is elállt. Már öt éve kajakozom a csatorna ezen részén, magabiztos evezős vagyok. Hallottam a pletykákat Tysonról, de ezelőtt még sosem láttam őt. Ez egy rémálom volt. Aggódom azokért, akik kevésbé tudnak kajakozni. Igazán fájhat mindenkinek, ha megtámadja őket ez a madár.”

Egy helyi lakos, Linda Sgoluppi szerint Tyson azért ennyire agresszív, mert új párja van, és éppen most raknak fészket. A hattyúk március és május között, párosodási idényükben igen harciasak tudnak lenni. 2009-ben egy másik hattyú, akit Asbó úrnak neveztek el, szintén rémisztgette az evezősöket a Cam folyón.

A békesség kedvéért felmerült, hogy Tysont befogják, és 80 kilométerrel messzebbre száműzik, olyan helyre, ahol jóval kevesebb emberrel csipkelődhet.

Papp Gabriella

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*