A magyar drakula műfajt teremtett Hollywoodban

Hollywood magyarszármazású színészikonja, 1882. október 20-án született Lugoson. Blaskó István és Paula de Vojnichnegyedik gyermekeként. Alig volt 12- éves, amikor abbahagyta tanulmányait, hátrahagyva a szülői házat, alkalmi munkákat vállalt.

Színészi pályáját Temesváron kezdte, majd ezt követően a Szegedi Nemzeti Színház kínált számára lehetőséget. Innen már egyenes út vezetett színész álmainak megvalósításához. Játszott a Magyar Színházban, a Királyi Színházban, de párhuzamosan sokszor lépett fel a Palota Színházban is, de a Nemzeti Színház tagjaként számos szerepet osztottak rá.

Olt Arisztid néven – több filmszerepet is játszott. Katonaként szolgált az első világháborúban az osztrák – magyar hadseregben. Az orosz fronton teljesített szolgálata közben megsebesült. 1919-ben a Tanácsköztársaság idején főszerepet vállalt a színész-szakszervezetben, azonban politikai hovatartozása miatt menekülnie kellett, és elhagyta az országot, emigrációba kényszerült.

Színészi adottságai, valamint a színpadi szerepekben eltöltött idő nem volt hiába való, ugyanis Bécsbe és Berlinben is sikerült filmszerepet kapnia. Ezt követően egy teherhajón, mindent hátrahagyva az Egyesült Államokba, New Orleans-ba szökött, ahol megismerkedett több hasonló sorsú színésszel. Az Egyesült Államokban ezután megalapította a Magyar Nemzetiségi Színházat. Első szereplése a „The Red Poppy” című darabban volt. 1927-ben felkérték a „Drakula” című Broadway darab címszerepére. Az előadás annyira sikeres volt, több mint félezer előadást ért meg. Az Universal filmstúdió is felfigyel  Lugosi Bélára, ezért a  felkérést kapott a „Drakula” című film főszerepére. Ez a film hozta meg számára az igazi átütő sikert, de ugyanakkor be is betonozta ebbe a műfajba. A Drakula után  már csak horrorfilmekben szerepelt. Az ő nevéhez fűződik az első zombifilm is a „Fehér Zombi”. Lugosi bármennyire is szeretett volna, nem sikerült kitörnie a horrorfilmek műfajából. A vígjátékok, amiben szerepet kapott sorra megbuktak.  

Nagyon érdekes még, hogy az 1931-es Frankeinstein filmben neki ajánlották a szörny szerepét. Lugosi azonban ezt nem fogadta el. Magyarországon is őrzik a színészóriás emlékét. Budapesten a  Vajdahunyadvárában található a mellszobra. Emlékét számos országban őrzik még és ápolják. Amikor először megkapta a Drakula szerepét, még egyáltalán nem beszélt angolul. Sőt, kifejezetten, erős magyar akcentusa volt.

Lugosi Béla a ’9-es terv a világűrből’ című filmforgatása közben hirtelen szívinfarktusban elhunyt. A filmet felesége természetgyógyásza fejezte be, aki kicsit hasonlított Lugosira. A háborúban szerzett sérülése nagy fájdalommal járt és az orvosai egyre erősebb fájdalomcsillapítókat, adtak neki, ami a színésznél morfiumfüggőséghez vezetett. Halála előtt Ed Wooddal dolgozott.

A világsztár Lugosi Béla szerette a gyengébb nemet, amit az is bizonyít, hogy öt felesége volt. Drakula, a vámpír alakjának megformálása révén vált világhírűvé és a klasszikus horrorfilmek sztárjává. A Kalifornia állambeli Culver Cityben helyezték örök nyugalomra legendássá vált Drakula – jelmezében.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*