Dráguló sörrel szorítanák vissza a tivornyázást

Elege van a brit kormánynak a fiatalok mértéktelen ivászatából, ezért megemelik az alkoholos italok árát. David Cameron bejelentette, hogy jogszabályt még ebben az évben megváltoztatják, mondván, hogy már nem elfogadható, hogy a “sör olcsóbb, mint a víz”. A miniszterelnök ezzel az intézkedésével arra számít, hogy kevesebben kerülnek kórházba, és csökken az erőszakos cselekmények száma, ha a fiatalok kevesebb alkoholjoz jutnak.


A brit kormány egységenkénti 40 pennys minimálárat vezetne be az alkoholos italokra Angliában és Walesben – írja a brit BBC csatorna online oldala. A kormány arra számít, hogy ez majd visszafordítja az eddigi trendet, amely jelentős terhet rótt a kórházakra és a rendőrségre.

David Cameron jópár olyan intézkedést olyan intézkedést jelentett be, melyeknek egyetlen fő célja, a fiatalok távoltartása a mértéktelen italozástól és annak következményeitől. A miniszterelnök szerint nonszensz az, hogy a sör olcsóbb, mint a víz. Elfogadhatatlan, hogy az emberek már otthonról részegen induljanak el mulatni.


A kormány pénteken ismertetett intézkedései szerint egy sör, amely három egységnyi alkoholt tartalmaz, 1,2 font lesz az üzletekben a korábbi 75 pennyvel szemben. Az eddig 2,99 fontba kerülő üveg vörösbor árát 3,76 fontra emelnék, az olcsó szupermarketben árult, 16,1 fontba kerülő whisky árán viszont nem változtatnának.

A megemelt árak bevezetésének fő célja, hogy megszűntesse a fiatalok otthoni úgynevezett alapozását, hogy ne részegen és randalírozva vágjanak neki a szórakozóhelynek vezető útnak. Nagy-Britannia kórházaiban évente nagyon sok, mintegy egy-másfél millió embert visznek be a gyors lerészegedést eredményező, úgynevezett rohamivás miatt.  Nem elhanyagolható az az összeg sem, ami a mértéktelen alkoholfogyasztásból eredő sérülések kezelésére kell költeni. Az évente hozzávetőleg 2,7 milliárd fontnyi terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre.  A kormányfő elmondta, nem helyes az, hogy az erőszak, melyet a részeg randalírozás szül, leköti az orvosok és kórházak erejének és idejének nagy részét.


A túlzásba vitt szeszfogyasztás halálos áldozatainak száma már önmagában is elrettentő – hetente csaknem kétszáz ember életét követeli az túlzásba vitt tivornyázás. Meglepő, és szomorú tény, egyben figyelmeztető jel is, hogy az áldozatok egyre fiatalabbak. Manapság már minden tizedik áldozat a negyvenes éveiben jár. A brit egészségügy statisztikák szerint a májbetegség miatti elhalálozások 80 százalékát az alkohol okozza a szigetországban.

A brit miniszterelnök elismerte, hogy az új törvények valószínűleg nem lesznek túlzottan népszerűek, de ragaszkodniuk kell ehhez a szükséges lépéshez, mert a mértéktelen ivást és randalírozást mindenképpen meg kell szüntetni.

Cameron megállapodott az alkoholgyártó vállalatokkal, hogy néhány márkában csökkentsék az alkoholtartalmat.

Szomorú tény, hogy Nagy-Britanniában a törvények lehetővé teszik, hogy a gyermekek ötéves korában a szülők engedélyezhetik az otthoni alkoholfogyasztás…

 

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*