40 zsáknyi családi ezüst került elő

Negyven zsáknyi családi ezüst került elő Szentpéterváron, a Nariskin nemesi család palotájának restaurálása közben.


Az orosz munkások nem is sejtették, mekkora kincset fognak találni egy orosz étterem restaurálása közben. A födémet bontották meg, amikor felfedeztek egy olyan helyiséget, amely nem szerepelt a tervrajzokban. A körülbelül 6 négyzetméteres területű, 2 méteres belmagasságú szobában volt felhalmozva a közel ezer darab ékszer. A kincs Oroszország legkiemelkedőbb nemesi családjai közül az egyiké, a Nariskin családé volt. Ezüstjeiken felfedezték a család címerét.


A jelek szerint a helyiségben csaknem száz éve senki sem járt. A korabeli lapok alapján sikerült kideríteni, hogy az ezüst étkészleteket 1917 júliusában használhatták utoljára, ugyanis a család tagjainak egy részét a bolsevikok kivégezték, és voltak, akiket pedig elűztek.

Pénteki közleményében az Intarzia vállalat – akik az épület felújítását végezték – izgatottan jelentette be a hírt a médiának a lelet feltárásáról. A jogi vita jelenleg arról folyik, hogy kit illet a kincs. A megtalált ezüsttárgyak fellelése annyira friss, hogy a szakértőknek még nem volt idejük, hogy megvizsgálják a tárgyakat, és felbecsüljék a lelet értékét. Mint kiemelték, sehol másutt Szentpéterváron nem lelhető fel asztali ezüstnemű ennyire teljes készlete, hiszen ezer tárgyról van szó, az evőeszközöktől a szamovárig. Minden egyes tárgyat külön-külön újságpapírba csomagoltak, majd 40 zsákba rakták. A tárgyak leltározása több napba telik.


A kincs története a cári Oroszország két leghíresebb és legromantikusabb alakját is érinti: Nagy Pétert és Alexander Puskint.

A kincsleletet rejtő szobában iratok is előkerültek, amelyek Szergej Szomov huszárkapitány tulajdonát képezték. A forradalom után a tiszt Franciaországba menekült, Vlagyimir nagyherceg szűkebb környezetéhez tartozott. A huszárkapitány 1976 februárjában távozott az élők sorából.

A kastélyt 1875-ben vásárolta meg Vaszilij Naryshkin, kinek családjába tartozott Natalja Nariskina, aki pedig Alexis cár második felesége, és Nagy Péter, Oroszország uralkodójának anyja volt.

Miután a bolsevikok államosították a magántulajdont, a kastély egy részét étkezdévé alakították át. A Szovjetunió összeomlását követően az épületet magán-apartmanokká alakították át, majd az egészet megvásárolta az Intarzia vállalat, akik konferencia, és kulturális központ létrehozását tervezik.

Papp Gabriella

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*