147 ország csatlakozott a Föld órája rendezvényhez

Száznegyvenhét országból kétmilliárd ember jelezte, hogy csatlakozik a Föld órája mozgalom szombat esti rendezvényéhez, amikor egy órára a világ számos pontján kialszanak a mesterséges fények, kikapcsolják az elektromos berendezéseket. Magyarországról 81 település jelezte részvételét az akcióban.

A 2007-ben Ausztráliából indult Föld órája elnevezésű akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát: tavaly 133 ország csatlakozott a kampányhoz és olyan világszerte ismert épületek borultak sötétbe, mint a kínai nagyfal, a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota, a római Colosseum és az Empire State Building. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a résztvevőkhöz intézett üzenetében hangoztatta: közösen egy fényesebb jövőért teszünk, amikor szombaton mindent elsötétítünk.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) Magyarország honlapja szerint hazánkban 81 település, 410 intézmény és vállalat, valamint 4980 magánszemély regisztrált a Föld órája honlapon, vállalva, hogy szombat este egy órára lekapcsolják elektromos berendezéseiket.A mostani akcióban Miskolc és Nyíregyháza és pályázik a Föld órája fővárosa elnevezésre, a megtisztelő titulust az a település nyeri el, amelynek lakói a legnagyobb számban csatlakoznak a Föld órája mozgalomhoz.

Szombat este  a lezárt Lánchídról figyelhetik meg az elsötétedő Budapestet az érdeklődők a WWF rendezvényén. Az esti fél kilences kezdet előtt, 7 órától a pesti hídfőnél Fábián Juli – vállalásához híven – élő koncertet ad. Az énekesnő már korábban közölte, ha 60 magyar település csatlakozik az eseményhez, akkor a lekapcsolás előtt élő koncertet ad a Lánchíd tövében. A lekapcsolási ceremónián sok ismert ember lesz jelen, köztük Kulka János, Demcsák Árpád, Aczél Réka, és Juhász Árpád. A koncert után egy órán keresztül dobszóval és tűzzsonglőrökkel kísért, fáklyás felvonulást tartunk, és még a DJ-pult áramellátását is kerékpárral termelt energiával oldjuk meg – mondta korábban az MTI-nek Antal Alexa, a WWF képviselője.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*