Vallott a kanadai embercsempész banda alvezére

Bűnösnek vallotta magát a kanadai Hamiltonban lefülelt magyar embercsempészbanda alvezére, Dömötör Gyula – közölte pénteken a Hamilton Spectator.

A 34 éves Dömötör, aki 18 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, elismerte, hogy embercsempészésre való összeesküvésben vett részt, és hogy tagja volt egy bűnszervezetnek. Ő a banda hetedik tagja, aki embercsempészésben bűnösnek vallotta magát, négy másik tag egyéb bűncselekményeket ismert el.  “Az ő szemében  az emberek csak ingóságok voltak” – jelentette ki Stephen Glithero bíró. – “A bűnözők világában nehéz olyat mondani, hogy ez a legarcátlanabb dolog, amit az ember valaha is látott, de ez (a tény) jó eséllyel pályázik rá”.
Dömötör korábban 7 és fél év szabadságvesztést kapott, ez a legmagasabb büntetés, amit Kanadában embercsempészésért valaha is kiszabtak – írta a Hamilton Spectator. Figyelembe véve az előzetesben letöltött időt és a beismerő vallomását, a férfinak végül 30 hónapot kell még rács mögött töltenie. A büntetés módosításáról szóló döntést várhatóan kedden fogják bejelenteni, amikor a fivére és bandabeli felettese, Dömötör Ferenc – aki korábban szintén bűnösnek vallotta magát – ítélethirdetésre jelenik meg a bíróság előtt. Dömötör Gyula a csoport egyetlen tagja, aki 2004-ben magkapta a kanadai állampolgárságot. Glithero bíró úgy fogalmazott, hogy az ország állampolgárságának megszerzését általában pozitív tényezőként szokta értékelni, de ebben az esetben nem biztos benne, hogy az nem súlyosbító körülmény-e.
A Dömötör-banda, amelyet a kanadai lap “roma nagycsaládként” írt le , összesen 19 embert csábított ki Kanadába munkahelyek ígéretével, majd ingyen dolgoztatta  őket. A lap szerint Dömötör Gyula 3 ezer dollárt fizetett annak a felhajtónak, aki beszervezte az egyik áldozatot, Cs. Tibor, akit Dömötörék  a stukkóvállalkozásukban 2008 óta fizetség nélkül dolgoztattak, elmondta, hogy megfosztották az útleveléhez és a bankszámlájához való hozzáférés lehetőségétől és hogy naponta csak egyszer adtak neki enni. Rávették, hogy menekültstátusért és szociális segélyért folyamodjon. Cs. Tibort amikor egyszer tiltakozni mert Dömötörék egyik gyereke leszidta őt, életveszélyesen megfenyegették. Cs. az egy egyetlen sértett, akiről bebizonyosodott, hogy a család pincéjében kellett laknia.
A Dömötör fivérek 1998-ban érkeztek Kanadába, mindketten erőszakos zsarolás miatti körözés miatt szöktek meg Magyarországról. A magyar hatóságok csak 2006 novemberében – hat évvel azután, hogy mindketten megkapták a menekültstátust – értesültek a hollétükről, de addigra az ellenük indított eljárást elévülés miatt lezárták. A két testvér a kanadai vízumkényszer eltörlése után előbb a családtagjaik, majd rabszolgák beutaztatásával szélesítette a bűnszervezetet.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*